„Klubrádió
Esti gyors

Tüntetnek a fóti gyermekváros megbüntetett lakója mellett

24/02/2020 21:52

| Szerző: Klubrádió

Kislőrincz Dávid, a fóti gyermekotthon egyik lakója rapszámot írt arról, hogy ne zárják be az intézményt, ahol ő is él. A vezetőség ezután megbüntette (bár utólag azt kommunikálták, hogy ez nem a dal szövege miatt volt), Molnár Áron, azaz noÁr és az aHang mellé állt, szolidaritási akciót tartanak.

2020. február 24. Esti gyors / részlet, Molnár Áron noÁr (20.02.24.)
04:09
00:00

A történet azzal kezdődött, hogy Kislőrincz Dávid írt egy rapszámot a fóti gyermekotthon bezárása ellen, olyan szövegekkel, mint például „Mi Mohameddel rúgjuk kint a bőrt, te meg a kerítésednél állhatsz őrt”, vagy „Fontosabb minden a kölyköknél, te meg a pénzhegyeken szörföznél”. A Népszava cikke szerint az intézményben vizsgálat indult a videó miatt, a fiút pedig megbüntette az intézményvezetés: a vizsgálat idejére megtiltották neki, hogy dolgozni menjen a munkahelyére.

Molnár Áron színészt, aktivistát, azaz noÁrt kérdeztük, aki elmondta, ő nem tartja magát rappernek, csak keresi ebben a műfajban a lehetőséget az önkifejezésre, ahogy Kislőrincz Dávid is tette, és döbbenetes, hogy ezt korlátozni akarják. A művészet szabad, mindenkié, és kifejezheti a kultúra értékein belül, amit gondol. Az a fantasztikus, hogy Dávid képes volt azt a dühöt és fájdalmat dalba foglalni, ami évek óta nyomasztja őket – tette hozzá.

Műsorvezetőnk közbevetette: jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a gyerekeket kiteszik, és esetleg egy oligarcha foglalja el az épületet, ahol laknak. Molnár Áron Közölte: ezt nem fogadja el, Dávid se fogadja el (erről szól a dala), aki ebbe belenyugszik, az a nihilt választja. A fiúknak és a lányoknak a fóti gyermekváros az otthonuk, ők egy közösség, noÁr ott volt velük, tiszta szívű gyerekek, akik nagyon durva körülmények között nőnek fel.

Elmondta: holnap 18 órakor az Emberi Erőforrások Minisztériumának Báthory utcai épülete előtt flashmobot tartanak az aHang szervezésében (nekik van egy petíciójuk is arról, hogy ne zárják be a fóti gyermekotthont), és ott állnak ki a fóti gyerekekért meg a nevelőikért.

A fóti gyermekotthon az egykori Károlyi-kastély parkjában működik, speciális szükségletű gyerekeknek ad otthont. Az intézmény lehetséges bezárásáról jó ideje szólnak hírek, a kormány tavaly tíz évre titkosította a gyerekek elhelyezésével kapcsolatos információkat – összegzi a 444.

Esti gyors
2020. február 24., hétfő 18:50
Műsorvezető: Dési János