„Klubrádió
Reggeli gyors

Trump hiába ismételgeti, attól még nem lesz igaz

21/05/2020 10:51

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Mondott már néhány butaságot az amerikai elnök a koronavírusról, de azokba feltehetően nem halt bele senki. Most veszélyes dologba kezdett.

2020. május 21. Reggeli gyors - részlet 20.05.21. Pter Pitts
04:28
00:00

A Donald Trump elnök által promótált hydroxycloroquin szedésével tényleg megelőzhető a Covid-19 fertőzés, ahogy ő ezt sugallja most már hetek óta, illetve két napja bevallotta, hogy mintegy két hete már szedi is a gyógyszert. Nem veszélyes üzenet ez az embereknek? – kérdem Peter Pittstől, aki a FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal) volt kutatója, jelenleg vendégprofesszor a Párizsi Orvostudományi Egyetemen.

Klinikai vizsgálatok nem bizonyítják, hogy a Covid 19 vírusfertőzés megelőzésére hatásos szer lenne. Ugyan sok szóbeszédet hallani ennek az ellenkezőjéről, de hiába halljuk sokszor, attól az még nem igaz és nem tényszerű. Ami engem aggaszt, hogy az elnök promóciója miatt felvásárolják, és nem lesz elég arra, amire hatásos gyógymódot jelent, az ízületi csúzra és a lupusra (bőrfarkasnak is nevezett, krónikus autoimmun betegségre). Amiatt is aggódom, hogy az elnök szembemegy az FDA határozott állásfoglalásával, és ezzel elbizonytalanítja az embereket, hiteltelenné teszi a gyógyszer-ellenőrzési hivatalt, márpedig  annak pandémia idején meghatározó szerepe van.

 

Egy hónapja beszéltem John D Puskás doktorral a New York-i szívsebésszel, aki covidos betegeket is gyógyít most a Shinai kórházban és ő elmondta: sok egyéb gyógyszerrel együtt ezt is használják a maguk terápiájában.

Az FDA ezzel egyetért. Covidos betegeknél használható, de kizárólag kórházban és orvosi felügyelet mellett. De hangsúlyoznám, megelőzésre, ahogy azt az elnök állítja, nem jó.

A brazil elnök, Bolsonaro ma szintén gyógyprogramot hirdet a hydroxycloroquint reklámozva. Boris Johnson, akit nem mellesleg önöknél a brit Trumpnak is hívnak, bejelentette 16 millió tabletta vásárlását arra az esetre, ha valóban bizonyítottan hatásos lesz a szer, ahogy azt Donald Trump most már naponta állítja. Sőt Putyinék is üdvözlik az új gyógyszert. Úgy tűnik, ez az autokraták gyógyszere!

Erre a szerre építeni, amikor semmilyen tudományos bizonyítékunk nincs a hatékonyságára, nemcsak butaság, de veszélyes is. Senki nem vitatja azt, hogyha súlyos állapotba kerülsz a kórházba és a szer a kezelés része, akkor az jelentősen mérsékli a fertőzés tüneteit. Különösen a légzési nehézségre vonatkozóakat. Ám ilyen esetben is csak akkor jöhet szóba, ha az illető életveszélyben van és kórházi felügyelet alatt.  Otthon általános használatra nem javasolt. Márpedig, ha egyre több országban erre esküsznek a politikusok, akkor erre az a válaszom, ott az egészségügy nagy bajban van.

Magyarország gyártja is a szert és a járvány kitörésekor a kormány exporttilalmat vezetett be a hydroxycloroquinra. Jól tette?

Magyarország biztonságos és ellenőrzött körülmények között régóta gyártja ezt a generikus gyógyszert, ami sok egyéb betegére alkalmazható. Az, hogy Magyarországtól most gyógyszert akarnak venni, teljesen normális dolog. Ugyanakkor nem gondolom, hogy az önös érdekű exporttilalom a jelen pillanatban üzleti haszonszerzés céljából elfogadható lenne. Most az lenne az elfogadható, hogy ha minden ország összefogna az új koronavírus elleni szer kifejlesztésében.

Hogy látja a járványt és a gazdaság újraindítása körüli helyzetet most?

Általában véve a vírus legyűréséhez arra kell figyelnünk, hogy az idősek ne kerüljenek kórházba, mert az már önmagában véve is nagy kockázatot jelent. Azok is veszélyben vannak, akik légzési problémákkal küszködnek, de sok egyéb kockázati tényező is van. Náluk kiszűrni időben a bajt, roppant fontos. Igazából akkor lenne biztonságos a gazdaság újraindítása, amikor már kezünkben a hatásos oltóanyag. Addig mindenkinek ajánlott a maszk viselése, az egymástól való két méteres távolságtartás, és a maximális higiénia – nyilatkozta rádiónknak Peter Pitts, az Élelmiszer- és Gyógszerbiztonsági Hivatal volt kutatója, jelenleg a Párizsi Orvostudományi Egyetem vendégprofesszora.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2020.05.21. 06:00
Riporter: Csernyánszky Judit