„Klubrádió
Hetes Stúdió

Török verés – Neuman Gábor jegyzete

16/09/2023 15:04

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

Persze a jogi felelősségre vonás kissé bonyolult, hiszen a testőrök, feltételezhetően diplomáciai mentességet élveztek, és ezért mentesültek a jogi következmények alól, de Orbán, aki folyton azt hangoztatja, hogy Ő mindent a magyar emberek védelmében tesz, megszólalhatott volna az ügy kapcsán. Mondjuk azért, mert egy magyar embert ok nélkül vert meg néhány török testőr. De valószínű, hogy jót nevettek az ügyön a Karmelita Kolostor teraszán, nézve a pompás tűzijátékot.

2023. szeptember 16. Hetes Stúdió-részlet (2023.09.16. Neuman Gábor jegyzete)
04:11
00:00

A Budapesti Rendőr-főkapitányság elutasította azt az ellenzéki feljelentést, amit a napokban a legfőbb ügyész küldött a rendőrségnek annak a magyar férfinek az ügyében, akit a török elnök testőrei megvertek. A jogban járatlan számára érthetetlen a dolog, hiszen külföldi állampolgárok vertek meg egy magyar embert, csupán azért, mert az ujjával felfelé mutatott, így kifejezve a véleményét egy diktátor iránt. Azt is gondolhatnánk, hogy ez egy teljesen legális gesztus egy demokráciában, ahol az alaptörvény hirdeti, hogy Magyarországon szólás-, sajtó- és vallásszabadság van, beleértve az utcai demonstrációkat, meg a focimeccseket, és természetesen a negatív véleményeket is. A pfújjozást, a plakátozást, meg mindent.

A határozat szerint a Magyarországra látogató török köztársasági elnök testőrei "kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el".

És itt jön a csavar. Mert mit jelent, hogy "kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el"? Megengedte nekik a miniszter, hogy verjék a magyart, ha úgy adódik? Ha valaki rosszul viselkedik Erdogan jelenlétében, azt fölpofozhatják? Szó sincs róla. A testőröknek csak azt engedhette meg a Pintér úr, hogy ha valaki Erdogan életére tör, bombát akar robbantani, vagy le szeretné puffantani, akkor, de csak akkor közbeléphetnek, és megakadályozhatják a merényletet. Gondolom a kurdok miatt, akik nem igazán kedvelik Erdogant, és van rá jó okuk. Szóval, ha valaki gyanúsan viselkedik, akkor jönnek a testőrök és oda csapnak, ahová köll, szerintük.

"Az erre vonatkozó különleges szabályok alapján a védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik. Ennek végrehajtására azonnal, adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor."

Vagyis Erdogan védelme, magyar állampolgárok megrendszabályozásával járhat együtt, a Belügyminisztérium szerint, és az Ő áldásukkal.

 
Erdogan török elnök
 
Forrás: Flickr.com
 

Tamás, mert így hívják a bemutogatós urat ,egy cukrászdából kilépve észrevette, hogy a közeli hotelnél emberek csoportosulnak, és kilép az ajtón maga Erdoğan elnök. Tamás ekkor, elmondása szerint a kurd nép ellen elkövetett véres atrocitások miatti haragjában két kezét felemelve bemutatott Erdoğannak.

A következő percekben mintegy féltucat, Tamás szerint testőr-szerű figura leteperte, egy kerítéshez szorították, majd a földre vitték, és térdeltek többször is a hátába, a veséjébe és a fejére is.

Tamás elmondása szerint pár perc után megjelent 3-4 TEK-es, akik némi dulakodás árán megpróbálták kimenteni Tamást, ám a törökök nem akarták abbahagyni a bántalmazást, pedig a TEK emberei hangosan kiabálták angolul, hogy

"Hagyják békén, ez magyar ügy!"

A bántalmazók angolul azt is kiabálták, hogy "Meg fogunk ölni", az egyik illető pedig magyarul ordibált gyalázkodó szavakat. Végül megérkezett az erősítés, így sikerült Tamást egy rendőrautóba tenni, ahol – elmondása szerint – rokonszenvesen bántak vele a rendőrök, akik kilátásba helyezték azt is, hogy védelembe veszik.

A TEK emberei a dulakodás közben még azt is mondták rendőrkollégáiknak, hogy "menekítsétek ki, mert ezek meg fogják ölni".

Tulajdonképpen csak könnyű testi sértés történt, amit nem lehet közvádas ügyként bíróság elé vinni, csak magánvádas lehetőség kínálkozik, a magyar törvények értelmében. Úgy tudni, hogy ez meg is történt. Ráadásul a TEK nem tud az ügyről, pontosabban nem akar tudni róla.

Illetve van itt egy apróság, amit a Belügyminisztérium figyelmen kívül hagyott. Mégpedig azt, hogy indokolt volt-e a testőrök akciója? Valóban úgy tűnhetett, hogy Tamás veszélyeztetheti Erdogan életét? Ezt az apróságot ki kellett volna nyomoznia a kinyomozó szerveknek. De nem tették. Persze a jogi felelősségre vonás kissé bonyolult, hiszen a testőrök, feltételezhetően diplomáciai mentességet élveztek, és ezért mentesültek a jogi következmények alól, de Orbán, aki folyton azt hangoztatja, hogy Ő mindent a magyar emberek védelmében tesz, megszólalhatott volna az ügy kapcsán. Mondjuk azért, mert egy magyar embert ok nélkül vert meg néhány török testőr. De valószínű, hogy jót nevettek az ügyön a Karmelita Kolostor teraszán, nézve a pompás tűzijátékot.

Neuman Gábor jegyzete a Hetes Stúdió 2023. szeptember 16-i adásában hangzott el.