„Klubrádió
Reggeli gyors

„Tökéletesen megelőzhetők a dunakeszi családirtáshoz hasonló esetek”

15/09/2021 13:42

| Szerző: Klubrádió/szg

Spronz Júlia, a Patent Egyesület jogásza szerint „tökéletesen megelőzhetőek, tökéletesen előre láthatóak” a vasárnapi, dunakeszi családirtáshoz hasonló esetek. Úgy látja, ez általánosságban a bíróságok és a gyámhatóságok hibája, prioritást kellene adni az áldozatok védelmének a külön élő szülők kapcsolattartásával szemben. Jelezte: a politikai akarat hiányát mutatja, hogy a két évvel ezelőtti, hasonló tragédia után az igazságügyi miniszter reformokat ígért, de nem látni előrelépést.

2021. szeptember 15. Reggeli gyors-részlet / Interjú, Spronz Júlia - 2021.09.15.
09:20
00:00

Vasárnap este egy férfi vadászpuskával megölte volt partnerét, közös gyereküket és a nő anyját Dunakeszin.

Spronz Júlia, a Patent Egyesület jogásza szerint „tökéletesen megelőzhetőek, tökéletesen előre láthatóak” ezek az esetek. Nem gondolják, hogy a gyermekvédelem nyakába kellene varrni, úgy látják, ez általánosságban a bíróságok és a gyámhatóságok hibája. Arra lenne szükség, hogy megtanulják a bíróságon, hogy figyelembe vegyék azt, amit az áldozatok elmondanak. Nem várnak csodát a bíróságoktól, csak szemléletváltásra van szükség. Prioritást kell adni az áldozatok védelmének a külön élő szülők kapcsolattartásával szemben, mert jelenleg a külön élő szülő gyakorlatilag bármit csinál, elviteles kapcsolattartás akkor is dukál neki.

Ebben az ügyben tapogatózni tudnak, feltételezésekbe bocsátkoznak, mert még nem láttak napvilágot olyan tények, amelyekre pontosan lehetne támaszkodni, viszont a szituáció rendkívül ismerős a jogsegéllyel foglalkozóknak. A meglévő ügyfoszlányokra tudják ráhúzni a tendenciát, mert a férfi ismerősei mondták, hogy fenyegetőzik azzal, hogy kiirtja a családját, a nő köreiből is jöttek hírek, hogy panaszkodott a férfi zaklatására. Sajnos az a gyakorlat Magyarországon, hogy ha zaklatja a társát egy volt partner, ha van közös gyerek, azt nem veszik figyelembe, arra hivatkozva, hogy biztos csak a gyereket akarja látni.

A jogvédő arról is beszélt, hogy a szakirodalom, a külföldi gyakorlat és a saját tapasztalataik alapján is a távoltartási végzést a leggyorsabban meg kellene hozni. Ez gyors védelmi reakció, akkor is megadják a lehetőséget, ha utóbb kiderül, hogy nem megalapozott, mert ne az derüljön ki, hogy a hatóság tévedett, és ez valakinek az életébe került. Magyarországon pont fordítva van, abból indulnak ki, hogy bizonyára nem mondott igazat az illető, aki távoltartást kér.

Műsorvezetőnk megkérdezte: mi lehet az oka annak, hogy ebben nem lépnek, lustaság, nem érdekli a kormányzatot, vagy rombolná a hagyományos családmodellt? Spronz Júlia szerint ezek egy kicsit mind benne vannak. Felidézte: két éve sajnos nagyon hasonló eset rázta meg az országot (egy férfi megölte a láthatáson nála tartózkodó 13 éves nevelt lányát és 10 éves fiát), amely után az igazságügyi miniszter beígért mindenféle reformokat, felállított munkacsoportokat, de nem történt semmi. Ez a politikai akarat hiányát mutatja, azzal az ideológiával nem kompatibilis, hogy „a nőnek a konyhában a helye”.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Reggeli gyors
2021. szeptember 15., szerda 8:45
Műsorvezető: Para-Kovács Imre