„Támogassa
Esti gyors

Több pénzt, több fényt! – Kárpáti János jegyzete

23/02/2023 18:02

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Annyira kellene már a brüsszeli pénz, hogy belátták: az Unió által megfogalmazott jogállami feltételek közül valamit azért nyilván teljesíteni kell, vagy legalábbis teljesítésnek látszó magatartást kell tanúsítani.

2023. február 23. Esti gyors-részlet (2023.02.23. Kárpáti János jegyzete)
02:22
00:00
Nem kell valami különleges érzék annak a jelképes üzenetnek a dekódolásához, hogy a kormány – mint hírlik – a rezsitámogatás fejében elvenné a közvilágítást az önkormányzatoktól. Hogy kinek mennyi fény jár, azt majd én döntöm el – mondhatja Orbán Viktor, és tapasztalatból tudjuk, hogy a miniszterelnök és szűkebb köre már jelentős rutinra tett szert ebben a tekintetben – szó szerint és átvitt értelemben egyaránt, nem csupán a kisvárosi főterek lámpaellátottságát, hanem például a közérdekű adatszolgáltatásokat, az uram-bátyám céghálók nyomon követhetőségét illetően is. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében a reflektor arra irányul, amit ott fenn a Várban megvilágítani óhajtanak. Ha azt keressük, hogy mi az, ami igazán szelektív ebben a rendszerben, az az átláthatóság.

Most azonban – közgazdászok egybehangzó értékelése szerint – olyannyira kellene már a brüsszeli pénz, hogy belátták: az Unió által megfogalmazott jogállami feltételek közül valamit azért nyilván teljesíteni kell, vagy legalábbis teljesítésnek látszó magatartást kell tanúsítani. Hogy mennyire messzemenőek az elvárások, azzal kapcsolatban érdekes lesz végignézni az elkövetkező hónapokban a Völner–Schadl-ügyben a hivatalos kínlódásokat, az információtöredékek lépésről lépésre történő nyilvánosságra kerülését. A jelek szerint még nem dőlt el, mekkora véráldozatot kell hozni annak érdekében, hogy a struktúra azért nagyjából egyben maradhasson.

Ahhoz azonban, hogy ez az egész berendezkedés alapjaiban megváltozzék, óhatatlanul felmerül a következő dilemma: számos magyar jogintézmény a leírt szabályok szintjén, formális értelemben eleget tesz ugyan jogállami kritériumoknak, csak hát ezek a kritériumok a gyakorlatban mégsem érvényesülnek, mert a tisztségviselők nem mernek élni pusztán papíron meglévő függetlenségükkel. Változás akkor lesz, ha majd a megfélemlítettek nem hajlandóak a régi módon lapítani, mert látják, hogy a NER – alapvetően a néha körülményeskedőnek látszó brüsszeli akadékoskodás miatt – nem tud a régi módon diktálni.

Kárpáti János jegyzete a 2023. február 23-i Esti gyorsban hangzott el.