„Klubrádió
Reggeli gyors

Természettudományi Múzeum – Hol van, hol lesz?

15/12/2020 11:27

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A kormány korábbi terve szerint az év végéig Debrecenbe kellene költöznie a múzeumnak, de ott még nincs meg a helye. A szakma tiltakozik.

2020. december 15. Reggeli gyors - részlet 20.12.15. Podani János
08:07
00:00

Most még Budapesten van a Természettudományi Múzeum, jó ideig még itt is marad, ősz óta nincs komolyabb fejlemény, ami nem biztos, hogy jó hír. Így látja Podani János biológus, egyetemi tanár. A kormány Debrecenbe akarja költöztetni az intézményt, de a határidő tolódik, ami ez év vége lett volna. Arról azonban feltehetően nem tett le, hogy a Ludovika egész épületével rendelkezzék.

A szakma kezdettől fogva tiltakozik a költöztetés ellen. Nemzetközi tapasztalatok szerint egy ekkora gyűjtemény mozgatása hosszú időt vesz igénybe és óhatatlanul károkkal jár, az anyag egy része akár meg is semmisülhet. Az ellenállás másik oka, hogy a kutatók közül sokan nem vállalnák a költözést, külföldi szakembereket is elveszítene a múzeum. A bizonytalanság miatt, és amiatt, hogy megszűnt a közalkalmazotti státuszuk, egy év alatt 55-en távoztak. Márpedig azt tudni kell, hogy a múzeum gyűjteményének 99,9 százaléka nincs kiállítva, hanem kutatási célokat szolgál. Ez így van a világ más, hasonló intézményeiben is.

Podani János szerint az ellen nincs senkinek kifogása, hogy Debrecenben legyen egy másik múzeum, hasonló profillal. Megvannak ennek a csírái. A Református Kollégiumban, az orvostörténeti, vagy az agrártörténeti kiállításon, sőt tudományos élményközpont is van már. A város turisztikai jellegű kiállítást szeretne, aminek persze lehet tudományos értéke is, miért ne hozhatna létre ilyet?

Érdekes érv Debrecen vezetésétől, hogy Trianon miatt kellene oda vinni a Természettudományi Múzeumot, hiszen akkor Magyarország több regionális központot is elveszített, azért lett ilyen vízfejű az ország. Podani János szerint épp elég trauma volt Trianon, nem kellene megfejelni egy újabbal, ami a budapesti tudományos műhelyt tenné tönkre.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Kovács Attila.

Reggeli gyors
2020.12.15. 06:00
Műsorvezető: Dési János