„Klubrádió
Utcafront

Kilátás Cambridge-ből a Ludovikára

28/07/2020 14:19

| Szerző: Klubrádió

James Stirling posztmodern angol építész munkásságával kezdtünk (ő a Cambridge-i Egyetem épületein is dolgozott), új kilátóval, majd a Ludovikával folytattuk az Utcafrontot, végül szóba került a rozsadövezetekről szóló új kormányzati program is.

2020. július 25. Utcafront (2020. július 25., szombat 17:00)
51:25
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

James Stirling építész munkásságával ismerkedtünk meg – Sylvester Ádám vele bővítette világhírű mesterekről kezdett sorozatát.

 
A Cambridge-i Egyetem történelem tanszéke, James Stirling '60-as évekbeli munkája, kép: Flickr.com
 


Torma Tamással annak okán beszélgettünk a templomépítészetről, hogy a nemrég elhunyt Nagy Tamás építész munkásságának ez volt egyik kiemelkedő területe.

Ludovika először és másodszor – előbb Kelecsényi Kristóf a Pollack Mihály által tervezett főépület történetével ismertette meg, a hallgatókat majd Kozár Alexandra az oldalszárny méltatlanul elfeledett építészéről, Kauser Józsefről beszélt.

Kiállítás - Magyar Természettudományi Múzeum
 
 A Ludovika épületének belső udvara 2011-ben. A kormány 1994-ben döntött a Magyar Természettudományi Múzeum új elhelyezéséről. A rekonstrukció során a Ludovika Akadémia 1836-ban épült klasszicista épületében helyezték el az ásvány- és kőzettárat, az embertani tárat, a föld és őslénytani tárat, az állattár gyűjteményeit. Ezután került sor a teljes rekonstrukcióra, így mostanra a múzeum már készen áll az érdekes, izgalmas kiállítások bemutatására és a vendégek fogadására. Fotó: Manek Attila/MTI
 


Új kilátót nyitottak meg nemrég Pesten, mégpedig a Nagyboldogasszony Főplébánia tornyában, ahová mire a látogató felér, 2000 év építészeti rétegeit tekintheti meg a római kortól napjainkig.

Beindul a bérlakásprogram? – a kormány a városi rozsdaövezetekben tervez kedvezményes ingatlanfejlesztési lehetőségeket 5 százalékos áfával. Balogh László vezető ingatlanszakértővel megbeszéltük, miként változtathatja meg az árakat és az egész ingatlanbizniszt ez a terv.

 
Egy rozsdaövezeti környék: az Óbudai Hajógyár területe (kép: Pas-6/wikimedia commons)
 


Műsorunkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Flickr.com

Utcafront
2020. július 25., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter