„Klubrádió
Esti gyors

Tarr Béla: Ideális lenne a Merlin Színház a kétéves Freeszfe-nek

22/02/2023 20:57

| Szerző: Klubrádió

Két éves a Freeszfe Egyesület, a CEU és külföldi egyetemek támogatják őket, de nem tudják, hogy lesz a jövő, milyen irányba tudják folytatni oktatási tevékenységüket – mondta Tarr Béla. A filmrendező, az egyesület elnöke szerint ideális lenne egy saját játszóhely, és a Merlin Színház erre nyilvánvalóan alkalmas.

2023. február 22. Esti gyors / részlet, Tarr Béla (23.02.22.)
07:11
00:00

Két éve történt, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiáját gyakorlatilag megvonták és a NER embereivel telerakott kuratórium vette át az irányítást. Akkor hosszú tüntetéssorozat és ellenállás után nagyjából háromszázan távoztak, diákok és oktatók. Működött a szolidaritás a CEU részéről, sokan úgy látják, hogy e segítség nélkül a Freeszfe már nem létezne.

Tarr Béla filmrendező, a Freszfe elnöke az Esti gyorsban elmondta, sok minden megvalósult az induláskor kapott külföldi kooperációs ígéretekből, egy csapat filmes Bécsből kap diplomát, színészekkel pedig Ludwigsburgban vagy Varsóban foglalkoznak. Ezt a csapatot biztonságban tudják, az a nagy kérdés, hogy lesz a jövő – hívta fel a figyelmet. A CEU segítségével otthonra találtak, van hely, van fűtés, van mosdó, élni lehet, de az a kérdés, hogyan, milyen irányba tudják folytatni az oktatási tevékenységet. Jó lenne, ha megkapnák az egyetemi rangot, de az akkreditációra „Magyarországon semmi remény nincs” - jelentette ki. Arra lenne szükség, hogy nemzetközivé váljon ez az oktatási program, csakhogy akkor sajnos tandíjassá kellene tenni.

Hozzátette, a külföldi kooperáció sokat segít, mert el tudnak hívni világhírű művészeket workshopokat tartani. Ha ide tudják hívni Bob Wilsont, arra mindenki „hanyatt-homlok pályázik”, hogy odakerülhessen. Most fut ki az első végzős csapatuk, azzal kapcsolatban, hogy felveszik-e őket színházakhoz, Tarr Béla azt mondta, néha erős kétségei vannak, de azért el-elkezdik. Ez nem egy gettó, ahova őket bezárták, megpróbálnak kapcsolatokat fenntartani – tette hozzá.

Karácsony Gergely sajtótájékoztatója
 
Az üresen álló Merlin Színház Budapesten a Gerlóczy utcában 2020. január 22-én. Kép: MTI/Mónus Márton
 

Azzal kapcsolatban, hogy a Merlin Színház épületét szeretnék saját játszóhelynek, de erről még nincs döntés, azt mondta: lesz rá pályázat és meg fogják pályázni. Kapcsolatban vannak a fővárossal ez ügyben, de egyelőre korai lenne bármit is mondani, a rendező szerint ez hosszú folyamat lesz. Hangsúlyozta, az lenne az ideális, ha kapnának egy teljes színházat. Az oktatási tevékenység maradna a CEU-n, de „a várossal együtt lélegezni” a Merlin nyilvánvalóan alkalmas lenne. Ambicionálják, hogy ezt meg tudják csinálni – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2023. február 22., szerda 18:30
Műsorvezető: Szénási Sándor