„Klubrádió
A lényeg

Lemondott az SZFE HÖK-elnöke, belefáradt a harcba az egyetem vezetésével

4/07/2022 17:14

| Szerző: Klubrádió

Lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) elnöki tisztségéről Ferenczy Nagy Boglárka. Facebookon közzétett levelében azt írta, belefáradt a végeláthatatlan küzdelembe az egyetem vezetésével. 

„Az általam ismert útvonalak, az őszinteség, a tiszta kommunikáció, a logikus gondolkodás, az ésszerű rugalmasság útvonalai - most már világos - itt nem vezetnek sehová. Nincsenek eszközeim” – olvasható Ferenczy Nagy Boglárka nyílt levelében. A távozó HÖK-elnök azt is fejtegeti, hogy a kifordított főnixmadár módjára újjászületett SZFE vajon tényleg főnix-e vagy inkább egy turulszobor.

Ferenczy, mint írja, azt szerette volna elérni, hogy ami korábban vonzó volt az SZFE-ben, az legalább részben megmaradjon: „A közösség, a diákélet, a közös inspiráció, a bizalom, a minőség-központúság, az alkotás öröme és az a sok megkérdőjelezhetetlen érték, amiket már annyiszor emlegettem Önöknek, hogy felesleges lenne most újra leírnom” – áll az egyetem vezetőségének címzett levélben.

Hozzátette, tudja, hogy amiért elvállalta a HÖK-elnökséget, bizonyos freeSZFE-sek szemében gerinctelen áruló lett, az új SZFE-s vezetés szemében pedig szálka volt.

Úgy érzi, hiábavaló volt az együttműködési szándéka: „Hajlandó voltam bizonygatni szándékaim tisztaságát és személyem hitelességét, alávetni magam olykor kifejezetten irreális kéréseknek és feltételeknek, kompromisszumot kötni hol a körülöttem lévőkkel, hol saját magammal” – írta.

Szerinte a sok megbeszélés és kompromisszum végül oda vezetett, hogy az egyetem vezetősége elkezdte kihagyni a HÖK-öt fontos információkból, és ami el is jutott az önkormányzat vezetéséhez, az is késve. Állítása szerint olyan programok is szerveződtek a HÖK neve alatt, amiről a szervezet vezetője nem is hallott.

„Elérték, hogy már a diáktársaim se lássanak semmi tekintélyt a HÖK-elnöki pozíció mögött. És elérték, hogy annyira belefáradtam az említett, végeláthatatlan küzdelembe, hogy most abbahagyom. Hiszen én soha nem harcolni akartam Önökkel” – írta Ferenczy Nagy Boglárka.

Az egyetem vezetőségének egy Antigoné-hasonlattal üzent: „Előző korszak nem is volt, állítja ezzel az újdonsült király. Nem volt belháború, nem volt halál, Polüneikész teste nem is létezik, tehát semmiféle emlékezetet nem kíván.

Kérem, ne vessék szememre, hogy a példa teátrális: mi más is lehetne? Elvégre színházrendezőnek készülök, nem politikusnak vagy diplomatának – dacára annak, hogy az elmúlt tanév során utóbbi irányú képességeimet szinte többször kellett kamatoztatnom” – jegyezte meg.

Ferenczy Nagy Boglárka azt írta, az SZFE rektoráról, Rátóti Zoltántól rövid, egymondatos választ kapott: „Lemondását tudomásul vettem és elfogadom”.

(via Telex, kiemelt kép: Wikimedia Commons)