„Klubrádió
A lényeg

Vidnyánszkyt Putyinnal hasonlította össze a világhírű amerikai rendező

21/06/2022 19:17

| Szerző: Klubrádió

 

 

A FreeSZFE és a salzburgi Mozarteum hallgatóinak, valamint újságíróknak tartott online előadást Robert Wilson, világhírű amerikai rendező, akit kérdezni is lehetett. A beszélgetés moderátora Upor László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) egykori rektorhelyettese volt. 

Robert Wilson mostani meghívásának aktualitását az adta, hogy ő lett volna a díszvendége a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila által rendezett tavalyi budapesti nemzetközi színházi fesztiválnak, a MITEM-nek. Vidnyánszky így hivatkozott a rendezőre: „a színházi élet koronázatlan királya”, „a világ legnagyobb színházi rendezője”. A rendező azonban 2021-ben visszautasította a meghívást, miközben a darabját bemutatták. Wilson nyílt levelet küldött, amiben kifejezte szomorúságát afelett, hogy Magyarország kormánya korlátozza a művészet és az oktatás szabadságát. Ezt követően a Vidnyánszkyéktól kapott honorja felét a kormányzat által szétvert SZFE volt tanáraiból és hallgatóiból alakult Freeszfe Egyesületnek adta, és másokat is arra buzdított, hogy támogassák az adományokból fenntartott csoportot.

Vidnyánszky válaszlevelében felhívta Wilson figyelmét arra, hogy „a MITEM-et az Ön által kritikával illetett magyar kormány támogatja (az adófizetők pénzéből), és ebből a MITEM fennállásának kimagaslóan legnagyobb gázsiját fizettük ki az Ön nevével fémjelezett produkciónak, így nyilván személyesen Önnek is, mint rendezői gázsit.” A Nemzeti Színház igazgatója azzal zárta levelét, hogy nyitott volna a párbeszédre.

Wilson a FreeSZFE által most szervezett zoomos beszélgetésen újságírói kérdésre elmondta, hogy kölcsönösen nem keresték egymást azóta Vidnyánszkyval, de szerinte szükség volna a párbeszédre. „Az ajtó nyitva áll. Az ukrajnai háború idején muszáj beszélő viszonyban lennünk Vlagyimir Putyinnal is” – vont párhuzamot a világhírű amerikai rendező a Nemzeti igazgatója és az orosz elnök között.

A moderátor Upor László volt, aki még 2019-ben pályázott az SZFE rektori címére, de a kormány elkaszálta a kinevezését. Upor a beszélgetés végén szóba hozta, hogy a művészek is kénytelenek viszonyulni a társadalmi-politikai környezethez, amiben élnek. Egyben megköszönte Wilsonnak, hogy kiállt mellettük a nehéz időkben.

A hvg.hu kérdésére a magyar politikai helyzetről és arról, hogy az SZFE einstandját kikényszerítő Fidesz újabb választást is nyert, Wilson mindössze néhány szóval válaszolt: „Az elmétek még megvan, azt senki nem veheti el tőletek.”