„Klubrádió
Zöldklub

Taroltak a magyarok az agility vb-n

2/10/2022 14:26

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

Szeptember 22. és 25. között rendezték Ausztriában az idei FCI Agility Világbajnokságot. A vb-n három különböző méretmagasságban versenyeznek a kutyák: miniben a kicsik, midiben a közepesek és maxiban a nagyok. Minden versenyző kettőt fut egy versenyen, egy ún. agility és egy másik, egy jumping pályát, a két futásból jön ki az összetett eredmény. Csapatban a mini kategóriában aranyérmet nyert a magyar csapat, midi kategóriában pedig ezüstérmet.

Vendégeink voltak Nagy Veronika csapatkapitány, nemzetközi agility bíró, edző és versenyző, valamint Naggyőr Dalma, az aranyérmes mini csapat tagja.

Nagy Veronika az agility-ről elmondta, egy 30x40-es, 20-21 akadályból álló pályát kell teljesítenie a kutyáknak, ami minden alkalommal más és más, a bírók mindig az adott versenyre álmodják meg. A gazda, vagyis a felvezető testbeszéde, vezényszavai alapján, megadott sorrendben, hiba nélkül kell teljesíteni a pályát a kutyáknak. Mindezek mögött persze nagyon sok gyakorlás van. A mai pályák egyik jellemzője Veronika szerint a nagy sebesség, illetve az, hogy “távolságra kell küldeni” a kutyákat, tehát önállóan kell megtalálniuk az akadályokat, mert a felvezető nem feltétlenül tud úgy mozogni, hogy azzal vezesse a kutyát, hiszen a pályán egy más akadály kerülhet az útjába. A futás közben akadályról akadályra koncentrálni, mind a felvezetőnek mind a kutyának nehéz technikákat kellett megoldani az idei világbajnokságon. Érdekes szituációt eredményezett az is, hogy a világverseny a covid miatt az előző két évben nem került megrendezésre, és nemzetközi versenyek sem igen voltak. Minden évben márciusban és áprilisban két hétvégén zajlik válogatóverseny, itt kell a versenyzőknek olyan teljesítményt nyújtaniuk, hogy a pontrendszer alapján megfeleljenek a válogatottba kerülés feltételeinek.

De kiveszik-e a tiszta, felszabadult gazda-kutya kapcsolat és élmény a versenyzés által?

Veronika szerint a kutyásokat általában magával ragadja a kutyás sportok világa, edzőként pedig úgy tapasztalja, az agility-zők 80-90 százaléka szeretne versenyezni. A kutyának persze mindeközben nem szabad, hogy rossz érzése legyen, a cél, hogy mindig játéknak élje meg. Persze a kutya is ronthat, ha éppen rosszul rugaszkodik el, vagy jobban csúszik a talaj, nem jól méri fel a távolságot, de alapvetően a kutya követi a gazda testbeszédét és hallgat a vezényszavaira, és ezek alapján teljesíti a pályát jól vagy rosszul. Kilencven százalékban a felvezető hibázik.

"Elborderesedett" mezőny

Az idei évben a maxi kategória 99 százaléka border collie volt, 10 évvel ezelőtt Veronika elmondása szerint még sokkal több malinois, belga juhász vett részt a versenyen. A midi kategória sokkal színesebb ennél, ahogy a mini kategóriában is, idén például egy csivava is képviseltette magát. Testfelépítés, dinamika, fordulékonyság, reakcióidő – ezek számítanak a legjobban.

Naggyőr Dalma versenyzőnek nem Welle az első kutyája. Őt már tudatosan vásárolta, és kiskorától kezdve erre tréningezte, de elmondása szerint a sportot bármilyen kutyával lehet űzni, akit jól lehet motiválni étellel vagy játékkal.

Az idei megmérettetésről elmondta, a kutya idegrendszerétől függ, hogyan reagál a versenyeken lévő zajra és izgalomra, de a vb-n inkább abból látott problémát, ha a felvezető mentálisan nem volt felkészülve a versenyre. Teljesen más a feelingje, mint egy hazai versenynek, mindenki sokkal jobban izgul, és nem segítség az sem, hogy pár percük van csak arra a felvezetőknek, hogy az aktuális pályát átnézzék, hiszen azt a versenyen látják először. A bejáráson harmincan-negyvenen vannak fent, és nyolc perc alatt kell bejárniuk és megjegyezniük a pályát, ami nagyon nagy koncentrációt igényel.

Ha a felvezető nem tud koncentrálni és magabiztosan állni a starthoz, bizonyos kutyák ezt átveszik, és ők sem teljesítenek olyan jól. Ugyanakkor Dalma is kiemelte, hogy ami a felvezetőnek verseny, az a kutyának mindig játéknak kell megmaradnia.

Az aranyérmes mini csapat tagjai:

  • Naggyőr Dalma és kutyája Welle
  • Ray Brigitta és Sinistra
  • Wéber Krisztina és Nils
  • Kuti Péter és Nico
  • Novák Réka és Blue

Az ezüstérmes midi csapat tagjai:

  • Mészáros Petra és kutyája Kiito
  • Szakál Evelin és Sasha
  • Maros Gergely és Dance
  • Zsombor László és Ark
  • Kovács Eszter és Nova

Gratulálunk az egész Magyar Agility Válogatottnak!

Zöldklub
2022. szeptember 29. csütörtök 14:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória