„1%
Esti gyors

"Szűrés nélkül kerülhetnek közmunkások óvodákba"

3/08/2022 20:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mivel az óvodákban a közmunkások legfeljebb felügyeletet láthatnak el, a foglalkozások hiánya miatt felkészületlenül érkeznek a gyerekek az iskolába – véli Fábián Katalin. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke nem tud semmilyen szűrésről, ami alapján a közmunkások alkalmasságát megvizsgálnák.

2022. augusztus 03. Esti gyors - részlet 22.08.03. Fábián Katalin
06:26
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, idén ősszel minden eddiginél kevesebb leendő óvodapedagógus ül iskolapadba. Miközben az ágazat évek óta súlyos munkerőhiánnyal küzd. Sokan nyugdíjba készülnek, mások elhagyják a pályát. A hiányt közmunkásokkal pótolják, akik csak felvigyáznak a gyerekekre.

"A márciusi összesítésünk alapján 92 közmunkás volt az intézményekben" – számszerűsítette a helyzetet Fábián Katalin az Esti gyorsban. A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke hozzátette, ez első sorban az Észak-Magyarországon, Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon elhelyezkedő, hátrányos helyzetű kis településeken jellemző. Megjegyezte, pedagógiai asszisztensek is helyettesíthetnek óvodapedagógusokat, dajkák, valamint néhány nyugdíjas óvodapedagógus is dolgozik még, de a hiányt ezzel közel sem oldották meg. 

A helyzetet az is súlyosbítja, hogy nem lehet tudni, van-e bármiféle szűrő, ami alapján eldöntik, egy közmunkás alkalmas-e a gyerekek felügyeletére. Fábián úgy véli, semmiféle szűrésről nincs szó. Emiatt azonban egyetlen feladatot lát el, megőrzi a rábízott gyerekeket.

Fejlesztést szolgáló foglalkozások nélkül azonban a gyermekeket nem készítik fel az iskolára, amely egyben azt is jelenti, hogy nem iskolaéretten kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

Egy július végén megjelent kormányrendelet szerint a nyugdíjas óvónők és tanárok a következő tanévben visszamehetnek korábbi (vagy más) intézményeikbe dolgozni úgy, hogy eközben a nyugdíjukat is folyósítják számukra.

A pálya nem vonzó, kevesebben is felvételiztek, de két éve, feleslegesen szigorították a bekerülést is. Fábián félőnek tartja, ha nem lép a kormány, a rendszer hamarosan összedől, mert minden évben óvodapedagógusok tömegei mennek nyugdíjba, miközben nincs utánpótlás, sok a pályaelhagyó. Az nem oldja meg a problémát, ha a nyugdíjas óvodapedagógusokat visszahívják, hiszen a probléma több éve fennáll, és így 7-8 ezerre becsüli az egyesület a hiányzó munkaerő számát.

A problémát csak tologatja maga előtt a kormány, de nem oldja meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Fábián Katalinnal
2022.08.03., szerda 18:29
Riporter: Szénási Sándor