„Klubrádió
A lényeg

Visszatérhetnek a nyugdíjas tanárok

1/08/2022 08:33

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletek alapján a közoktatásban, a szakképzésben, a szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltató intézményekben igénybe vehető a nyugdíj közalkalmazotti jogviszony mellett is. A PDSZ szerint a kormány ezzel az intézkedésével elismerte, hogy óriási pedagógushiány van.

A kormány ezzel az intézkedésével elismerte, hogy óriási pedagógushiány van, így kénytelen végre hozzányúlni a nyugdíjjogosultságot elérő közalkalmazottakat és az önkormányzati és állami intézményeket sújtó jogszabályokhoz – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Nedolgozzingyen.hu-n.

"Aki nyugdíjasan dolgozni szeretett volna egy állami fenntartású intézményben, ott a nyugdíját szüneteltetnie kellett, ugyanakkor a nyugdíjalapja nem nőtt már tovább a nyugdíja alatt folytatott munkavégzés miatt. […] Ez eddig is diszkrimináció volt mind az állami-önkormányzati intézményekkel, mind pedig a közalkalmazotti jogviszonyban dolgozókkal szemben” – írja a PDSZ. 

A most megjelent intézkedés 2023. augusztus 31-éig érvényes, vagy amíg a háborús veszélyhelyzetet – amelyre a rendelet hivatkozik – meg nem hosszabbítják azon túl is vagy nem oldják fel korábban. Az idén augusztus vége után, időközben létesülő jogviszonyok esetében azok kezdetétől számítják az egy évet – írja a 24.hu.

A szakszervezet üdvözli a szerintük diszkriminatív megkülönböztetés átmeneti eltörlését, ugyanakkor érthetetlennek tartják, hogy azt pusztán egy évre jelöli ki a kormány.