„Klubrádió
Esti gyors

„Szomorú, szárnyaszegett sas az MTA”

4/12/2019 11:29

| Szerző: Klubrádió

Szomorú feladata volt a Magyar Tudományos Akadémiának legutóbbi közgyűlésén, el kellett fogadniuk a törvény által rájuk kényszerített feltételeket. Sarkadi Balázs biokémikus szerint az MTA szárnyaszegett sas.

2019. december 03. Esti gyors / részlet, Sarkadi Balázs, MTA (19.12.03.)
03:23
00:00

Jelentős többséggel (93 százalék) fogadta el a közgyűlés az MTA megújult küldetését, a legfőbb szempont a magyar tudomány működésének megőrzése minden területen, és a politikai megosztottság elkerülése. Sarkadi Balázs biokémikust, az Akadémia rendes tagját kérdeztük elsőkért arról, hogy teljesíthetőek-e ezek az ígéretek?

Szomorúan érezte, hogy az MTA a címeréhez képest szárnyaszegett sas, nagyrészt elvesztette az intézeteit, amelyekre támaszkodhatott, és próbál magának olyan feladatot találni, amely a közvélemény és a kormány számára is elfogadható. Nagyon nehéz dolguk lesz.

Van értelme a továbbiaknak; de Lovász László beszámolója éppen erről a keserves egy évről szólt, amelynek végére elvették az intézeteket, ugyanakkor továbbra se látják, hogy mi volt ennek az értelme. Nehéz most nyilatkozatot tenni, mert nem biztos, hogy „egyáltalán van fogadókészség az Akadémia működésére”.

Lovász László az elnökség átadása előtt áll, a rendkívüli közgyűlést is azért hívták most össze, hogy beépítse az alapszabályába az MTA a törvény által rákényszerített dolgokat, ez szomorú feladat volt – mondta Sarkadi Balázs.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Wikipedia

Esti gyors
2019. 12.03. 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván