„Klubrádió
Reggeli gyors

Idejön a tudományos világ, nincs itthon a kormány

20/11/2019 13:20

| Szerző: Klubrádió

Igaz, hogy az államfő nyitja meg a Tudományos Világfórumot Budapesten, de az Orbán-kormány nem foglalkozik az akadémia 20 éves sikerével.

2019. november 20. Reggeli gyors - részlet 19.11.20. Pálinkás József
09:02
00:00

Több ország tudománnyal foglalkozó minisztere is Budapestre érkezik, hogy részt vegyen a Tudományos Világfórumon, érkeznek a különböző tudományos tanácsok vezetői is, Japántól az Egyesült Államokig. Az eseményt jegyzi, támogatja az európai akadémiák szervezete, és a világ akadémiáit összefogó szervezet is. A Tudományos Világfórum fő témája a tudományetika, a kutatások társadalmi felelőssége, de beszélnek majd a finanszírozásról, a klímaváltozással járó kihívásokról is. Mintegy 100 országból érkeznek résztvevők.

A rendezvénysorozatot, illetve elődrendezvényeit 20 éve indították, az elsőt még Orbán Viktor nyitotta meg – emlékeztetett Pálinkás József, az MTA volt elnöke. Azóta számos ország adott otthont a tanácskozásnak. A mai kormánynak két olyan tagja is van, aki közvetlenül érintett, az egyik az innovációs, a másik az emberi erőforrás miniszter, egyikük sem ér rá. A világfórumról tavasszal még nagyon pozitív véleménye volt a külgazdasági miniszternek, mondhatni büszkélkedett vele, de azóta változott a helyzet.

Hogy ebben a légközben, tehát az akadémia „átalakítása” után, a vagyonvesztés után, a kvázi kormánybojkott után hogyan tudnak dolgozni a tudósok? Pálinkás József azt látja, hogy a kutatók derékhadának komoly nehézségei vannak. Nem becsülik meg azt, amit a tudományért, a magyar nemzetért tesznek, és ez árt a magyar tudománynak.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Reggeli gyors
2019.11.20. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre