„Köszönjük,

Szólj be a politikusnak! – Kérdések a Szabadság köreiből

23/05/2024 02:13

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A Szabadság köreinek új rendezvényén Cseh Katalin, a Momentum, Dobrev Klára, a DK, és Le Marietta, az MKKP EP-listavezetője válaszoltak a közösség kérdéseire. Cseh személyes tapasztalatait osztotta meg az egészségügyről, amely évekkel korábban is komoly gondokkal küzdött, Le Marietta beszélt arról, hogy nem vesz részt pártja az MTVA "bohócfesztiválján", Dobrev pedig azt mondta, "minden választás egy lehetőség, és egyben kötelesség is, hogy Orbán Viktor rendszerét gyengítsük".

A közelgő önkormányzati és EP-választásokat megelőzően a Szabadság köreinek tagjai is szerveztek beszélgetést, amelyen a megjelent jelöltek nem egymással vitatkoztak, hanem azokra a kérdésekre válaszoltak, amelyeket a szűkebb tagsági találkozón fogalmaztak meg. Az estet Perintfalvi Rita teológus, közgondolkodó és Virág Zsolt civil aktivista, a Szimpozion Egyesület vezetője moderálták.

 
Szabadság körei 2024.05.22.
 
A képet a fotós engedélyével használjuk.
Fotó: Sárdi Zoltán
 

Elsőként az uniós politikával kapcsolatos vízióikat, elképzeléseiket osztották meg a résztvevők: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció, Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője. Az általános kérdéseket követően az adott politikusnak szánt kérdések következtek.

 
Perintfalvi Rita, Dobrev Klára, Cseh Katalin, Le Marietta és Virág Zsolt
 
A képet a fotós engedélyével használjuk.
Fotó: Sárdi Zoltán
 

Cseh Katalin: Tudjuk formálni a saját sorsunkat

"Ebben az országban gyakorlatilag senki nem szabad, a kormány elszívja az emberek szabadságát, csak azért, hogy manipulálni tudja az embereket, hogy mindenki tőlük függjön" – mondta Cseh Katalin. Hozzátette, hogy ezt látszik alátámasztani az is, amikor emberek azért nem mernek szóba állni velük, mert félnek, hogy elveszítik a munkájukat, vagy egy posztért elviszik őket. "Hiszem azt, hogy tudjuk formálni a saját sorsunkat, én ezért vagyok liberális" – foglalta össze Cseh.

Az egészségüggyel kapcsolatban elmondta, már akkor is, amikor még orvosként dolgozott politikai pályafutását megelőzően, azt tapasztalta, hogy "egyszerű rutinműtétekre is inkább magánkórházakba mentek az emberek úgy, hogy 4-5 hitelkártyával fizette ki a család az anyuka méheltávolítását, mert nem merik beadni az állami egészségügybe". Hozzátette, olyat is látott, hogy valaki hitelt vett fel azért, hogy rutinműtétre magánkórházba mehessen. Mára a helyzet tovább romlott az állami egészségügyben. Cseh szerint ellengedhetetlen egy nagyon erős állami egészségügy kialakítása, ahol "nem kell gyomorgörccsel bemenni" a kórházi fertőzések miatt.

Magyar Péter a Momentummal szemben megfogalmazott kritikájával kapcsolatban (a Momentum bűnben fogant NOlimpia-kampány miatt) elmondta, nem ért vele egyet, egy ilyen súlyú ügyben, egy ekkora beruházás esetében be kell vonni az embereket. "Egy pillanatig sem szégyellem" – mondta.

Le Marietta: Az MTVA bohócfesztiválján a Kutyapárt nem vesz részt

Az MKKP-s politikus elismerte, hogy a párt valóban viccnek indult, de az utcai akciózás, a közösségépítés mellett már ők is foglalkoznak szakpolitikákkal. Rá kell mutatniuk a problémákra, ilyennek tartja azt is, ahogy az MTVA meghirdette a jelölti vitát. "Ezen a bohócfesztiválon a Kutyapárt nem fog részt venni." Fontosnak tartja ugyanakkor, hogy a humorérzéküket ne veszítsék el.

Személy szerint mindig igyekezett olyan munkát végezni, amely közhasznú, és az Európai Parlamentben is a demokratikus értékeket, a zöld ügyeket, a digitális szabadságjogokat akarja képviselni, ideértve az orosz behatástól való védelmet is.

Arra is kitért, hogy "komolyabb szintű műtétre lesz szükség" a fideszes mélyállam felszámolásához. Az Európai Parlamenttől, és a Bizottságtól azt várják, hogy korrupciós kockázatként tekintsék a magyar kormányt. A Fideszhez köthető céghálót elég pontosan felderítették oknyomozóportálok, ezeket fel kell számolni.

Dobrev Klára: A szociáldemokraták feladata az emberek életének könnyítése

Dobrev Klára a legfontosabb feladatnak, az emberek hétköznapi életének könnyebbé tételét tekinti. "Ma Magyarországon 250 ezer forint egy személyre jutó jövedelem kell ahhoz, hogy az ember – nagyon meghúzva a nadrágszíjat – egyik napról a másikra létezzen. Ehhez képest a nyugdíjasok többsége ennek felét sem kapja meg. Ahhoz, hogy tisztességesen meg lehessen élni 350 ezer forint kell, akkor ha véletlenül elromlik a mosógép, nem esik pánikba. Ehhez képest az emberek többsége a medián bérhez képest kevesebbet keres" – mondta Dobrev. Arra is kitért, hogy a régió országai úgy előzték meg Magyarországot, hogy köztük a balti államoknak nem éppen barátságos a politikai élete. Ez pedig azt jelenti, hogy az ország vezetésével nagyon nagy baj van. A lecsúszás okairól szerinte a kormány nem szeret beszélni. "Orbánnak derogál olyan dolgokról beszélni, mint fizetés, nyugdíj, egészségügy vagy oktatás" – foglalta össze.

"Minden választás egy lehetőség, és kötelesség is, hogy Orbán Viktor rendszerét gyengítsük."

Kitért egy gondolat erejéig arra is, hogy csütörtökön 10:30-kor átadja a Sulyok-ügyben végzett nyomozás iratait az ügyészségnek.

Az élő videó egy ponton megszakadt, a második rész itt tekinthető meg: