„Klubrádió
Reggeli gyors

Szlovákiában már enyhítenek a korlátozásokon

22/04/2020 10:13

| Szerző: Klubrádió

Még egyetlen fertőzöttet sem találtak Szlovákiában, amikor máris szigorú intézkedéseket hoztak. Ennek köszönhetően már kezdhetik normalizálni a helyzetet.

2020. április 22. Reggeli gyors - részlet 20.04.22. Barak László
07:21
00:00

Február végén volt kormányváltás Szlovákiában, a járványveszély miatti intézkedéseket tehát még Peter Pellegrininek kellet megkezdenie, aztán Igor Matovic új miniszterelnöknek folytatnia, de úgy tűnik, hogy ezt sikeresen tették. Annyira, hogy már enyhíthetnek a szabályokon. Ám ezt is tervszerűen, átgondoltan, ütemezetten teszik.

Barak László, a parameter sk. főszerkesztője arról számolt be a Reggeli gyorsban, hogy szlovákiai vélemények szerint a veszélyhelyzetet sikerült a lehető legnormálisabban kezelni. Közrejátszhatott ebben az, hogy Csehországban előbb jelent meg a betegség. Miután ezer szállal kötődnek egymáshoz a két ország lakói, Szlovákiában is szigorú szabályokat vezettek be, noha ott még nem észlelték a koronavírus megjelenését. Magyarországhoz viszonyítva például dupla mennyiségű tesztet végeztek. Az országba visszatérő állampolgárokat karanténba helyezték laktanyákban, egyéb helyeken, még a bősi vizierőmű építésekor létesült munkásszállókban is.

A gyors döntéseknek köszönhetően –úgy tűnik- megfogták a járványt. Már elkezdhetik a korlátozások feloldását, de tervszerűen, meghatározott ütemben. A kisebb üzletek például már mától megnyithatnak, aztán két hét múlva jöhet a további enyhítés, ha nincs semmi baj. Így fog ez menni négy lépcsőben. Szlovákiában így csinálják.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Komka Péter.

Reggeli gyors
2020. április 22. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre