„Klubrádió
Reggeli gyors

Szijjártó: Ezért nevezik a kormányt „Putyin szövetségesének” és fasisztának

5/12/2022 09:32

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó szerint az EU el akarja törölni a nemzeteket. De ők nem hagyják, ezért fasisztának és orosz ügynöknek bélyegzik a magyar kormányt. Orbán vétóra készült az ukránoknak szánt hitelfelvétel ügyében. Orbán nagymagyarországos sálja: a paleo-nacionalista Orbán vissza akar térni a múlt legrosszabb emlékeit idéző napjaihoz, és sajnos ezzel nincs egyedül. Nemzetközi lapszemle.

Szijjártó Péter exkluzív interjút adott az euroszkeptikus brit bulvárlapnak, az Expressnek. Szerinte a brüsszeli bürokraták bosszút akarnak állni a briteken a Brexit miatt. Arról is beszélt, hogy nagyon furcsa a brüsszeli bürokraták szemlélete arról, ha egy nemzetnek saját akarata van. "Mi nagyon sokat harcolunk azzal a brüsszeli állásponttal szemben, amelyik megbosszulja, ha egy népnek akarata van. Amikor racionális dolgokkal állunk elő, és a nép akaratát képviseljük, akkor Brüsszel megbélyegez minket, Putyin szövetségesének, az oroszok ügynökének bélyegez meg minket, akik megbontják az Unió egységét, diktatórikusnak, tudja, fasisztának bélyegeznek meg minket" - mondta.

 
Szijjártó Péter az Expressnél
 

 

Szijjártó szerint alapvető kérdésekben eltérő álláspontot képviselnek, "ilyen a demokrácia". Azt is mondta, az a demokrácia, amikor a kormány a nép akaratát juttatja érvényre, az emberek pedig az álláspontjukat a választások útján fejezik ki. Ezzel szemben Brüsszelben csak azokat az államokat tekintik demokratikusnak, amelyeket szélsőséges liberálisok irányítanak, mondta Szijjártó a bulvárlapnak.

Szijjártó szerint a "brüsszeli liberálisok" az Amerikai Egyesült Államok mintájra akar létrehozni Európai Egyesült Államokat, amelyben nincs helye a nemzeti tudatnak, a történelemnek, a kultúrának és a vallásnak. "Azok nem számítanak. Mi ennek pont az ellenkezőjét valljuk. Arra kényszeríteni minket, hogy felejtsük el, honnan jövünk és kik vagyunk, ez azért már túl sok nekünk. Ezt mi egyszerűen nem tudjuk megemészteni. Míg Nagy-Britannia ki tudta szuverenitását harcolni, mert a legnagyobb ország volt az Unióban, mi kis ország lévén egyensúlyi problémákkal küszködünk" - mondta.

George Pataki, New York állam egykori kormányzója ipari méretű fűtőberendezéseket szállított Ukrajnába – számol be jószolgálati tevékenységéről a New York Post. A háború kezdete óta ez az ötödik útja. Most minden eddiginél nagyobb humanitárius segítségre van szüksége a háborútól szenvedő országnak. Az Egyesült Államok 18 milliárd dollár segélyt nyújtott Ukrajnának. Pataki beszámolt arról is, hogy nem volt zökkenőmentes az utazásuk az ukrán-magyar-határnál, légiriadó volt, elment az áram. Beregszászon is járt, ahol az ottani konzullal találkozott, Kijevben pedig Zelenszkij elnök felesége fogadta. Elmondta, hogy az ukrán menekülteknek Magyarországon igyekszik átmeneti szállást biztosítani.

Az Orbán-kormány újabb vétóra készül. Donald Trump szócsövének tartott szélsőjobboldali Breibart News szerint Orbán Viktor hajthatatlan, és megint blokkolni fogja az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelsegélyt. Szerintük azért van állandó konfliktusa Brüsszelnek Magyarországgal, mert erős mandátummal felruházva ismét Orbán nyerte a választást, miközben az ellenzék győzelmében reménykedtek.

A tanár-diák tüntetésekről a Reuters azt írja, részben megváltozott a tüntetések célja: hiszen eddig béremelésért, most már a tanárok elbocsátása ellen is tüntetnek. A Karinthy egyik tanára elmondta, 20 év munkaviszony után 600 dollár a havi bére. Szerinte pszichológiai háborút folytat ellenük a kormány. Az egyik diák pedig arról beszélt, hogy véletlenszerűen rúgják ki a tanárokat, semmi logika nincs abban, hogy ki kerül sorra.

Orbán nagymagyarországos sáljáról a Washington Postban véleménycikk jelent meg, ami szerint látunk vagy láttunk már ilyen sálat a szurkolókon, de Orbán miniszterelnök vesz fel ilyet, az területkövetelésként is értelmezhető. Andreas Kluth megjegyzi, Orbán annak ellenére Putyin jó barátja maradt, hogy népírtás zajlik a szemünk előtt.

A Bloomberg újságírója, azt is nagyon jól tudja, hogy Orbán várbéli hivatalának falán is ott van a Nagy Magyarország térkép, holott a magyarok és az európaiak többsége is tudja, miként kell Trianonhoz viszonyulni. Olaf Sholz sem visel olyan sálat, amelyen Koenigsberg (az orosz Kalinyingrád", vagy Szilézia Lengyelországból látható. Az európaiak többsége nem játszik a tűzzel, ha irredentizmus merül fel. Magyarország 2004-es uniós csatlakozásakor írásba is adta, nincs területi követelése. A paleo-nacionalista Orbán vissza akar térni a múlt legrosszabb emlékeit idéző napjaihoz, és sajnos ezzel nincs egyedül. Csak reménykedni lehet abban, hogy a szlovák kormányfőtől ajándékba kapott sál a mai térképpel - olyan üzenetértékű, amit talán megért végre Orbán.