„Klubrádió
A lényeg

Kitették a Kúrián a "nyilaskeresztesek kúriai elnökének" portréját

16/11/2022 10:02

| Szerző: Klubrádió

A "vészterhes időkben vállalt szerepe miatt" sokáig nem állították ki Szemák Jenő arcképét, most azonban újra kikerült a Kúria földszinti díszterme felé vezető folyosón. Az indoklás szerint a múltat nem lehet eltörölni, azt fel kell dolgozni.

Sokáig csak egy üres keret szerepelt a "nyilaskeresztesek kúriai elnöke", Szemák Jenő portréja helyén a Kúria folyosóján, nemrég azonban egy külön megjegyzéssel együtt visszatették a falra a vitatott képet – írja a hvg.hu.

Korábban csak egy keret emlékeztetett arra, hogy Szemák 1944 novemberétől volt elnök az intézményben. A portál információi szerint az arckép nemrég került vissza a folyosó falára. A fotó alatt jelenleg a következő szöveg olvasható: "Dr. Szemák Jenő a nyilas hatalomátvételt követő alkotmányellenes kinevezését kényszerű szükség nélkül fogadta el. A Kúria kitelepítését Sopronba fenyegetést alkalmazva támogatta."

Szemák 1945-ben először Sopronba, majd Németországba menekült, végül az Egyesült Államokban, Dél-Dakotában telepedett le. A háborús bűnösök listájára nem került fel, de a népbíróság 1948-ban – távollétében – 15 év fegyházra ítélte. Ausztriában hunyt el, Salzburgban temették el 1971-ben.

A lap megkeresésére a Kúria megerősítette, hogy visszakerült a portré, azt viszont nem indokolta, miért éppen most hozták meg a döntést.

"Álláspontunk szerint ez a megoldás egyaránt eleget tesz a fenti írt követelménynek, és megfelel az intézményi szokásnak is. A Kúria földszinti Dísztermének folyosóján minden egykor volt kúriai elnök portréja megtekinthető, mint ahogy az első emelet folyosóján valamennyi egykori, köztük a magyar történelem vészterhes korszakában volt koronaügyész, majd az újabb diktatúra legfőbb ügyészeinek portréja is látható" – írták.

A portál arra is kitér, hogy összességében helyes emlékezni a korábbi vezetőkre, különösen, ha az utókor elmarasztaló véleményét is mellékelik tevékenységükkel kapcsolatban.