„Klubrádió
Zöldklub

Szigetszentmiklósi diákok segítettek helyreállítani az olajszennyezés okozta károkat

25/09/2022 09:47

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

A Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium diákjai is részt vettek a Ráckevei-Duna szigetszentmiklósi szakaszán 2020 decemberében bekövetkezett katasztrofális olajszennyezés helyreállításában. A Zöldklubban tanárukkal beszélgettünk erről a munkáról, fenntarthatóságra nevelésről és ökoiskoláról.

2022. szeptember 22. Zöldklub (2022. szeptember 22., csütörtök 14:00)
51:45
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória

Schwarzenberger Magdolna, a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium biológia és kémiatanára, az öko-munkacsoport vezetője volt a vendégünk, aki azt mesélte el, hogyan vettek részt diákjaival a Ráckevei-Duna szigetszentmiklósi szakaszán 2020 decemberében bekövetkezett katasztrofális olajszennyezés helyreállításában. 

Ahogy elmondta, az iskolában már a kezdetektől hangsúlyos volt a fenntarthatóságra nevelés és az ökológiai szemlélet kialakítása. Ebben a tanévben az Örökös Ökoiskolai cím elnyeréséért is pályáznak. Az ökoiskolai tevékenységük szerves része, hogy rendszeresen szerveznek a szigetszentmiklósi tanösvényre vízminőség-vizsgálatokat és fajismereti gyakorlatokat. Amikor bekövetkezett az olajszennyezés, Magdolna első gondolata az volt, hogy ha ezt majd helyre akarják állítani, mindenképpen szeretne az iskola diákjaival részt venni benne. A kárelhárítást persze azonnal megkezdték a szakemberek, viszont az úszólápos, Natura 2000-es védettségű rész a szakemberek szerint nem volt menthető.

Közben jött a járvány időszaka. Ennek egyik következménye volt, hogy a Batthyány Kázmér Gimnáziumban az 5.-es tavaszi és a 9.-es őszi erdei iskolánkat csak nehézkesen, vagy egyáltalán nem tudták megszervezni ottalvós hegyvidéki helyszíneken. Így végül helyben szervezték meg napközis táborként. A táborok központi témájává pedig az úszólápot és az olajszennyezést tették. 2021. június első hetében volt az első ilyen jellegű erdei iskola, innen pedig odáig jutottak, hogy 2022. szeptember 15-én az iskola diákjai hat darab mesterségesen létrehozott úszólápot helyeztek ki. Mindezt saját erőből, az érintett szakemberek bevonásával, szaktudásával és segítségével.

Schwarzenberger Magdolnával beszélgettünk a mögöttük álló munkáról, amit Sete Krisztina kollégájával, a REAL 2 munkaközösség vezetőjével és Czita Zoltánnal, a gimnázium informatika-földrajz- és történelemtanárával hoztak létre. 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kép: Facebook

Zöldklub
2022.09.22., csütörtök 14:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Lay Viktória