„Klubrádió
Klubdélelőtt

Szétválasztott sziámi ikrektől '56-os emlékekig

23/10/2020 19:38

| Szerző: Klubrádió/szg

Ismét nagy utat jártunk be a Klubdélelőttben, amelynek vendége volt Csókay András idegsebész, a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpárt szétválasztó orvoscsapat vezetője, Kornis Mihály író, akivel 1956. október 23-ának évfordulóján a forradalomhoz fűződő emlékeiről is beszélgettünk, és mások mellett velünk volt Babarczy Eszter író és Ferenczi György zenész is.

2020. október 24. Klubdélelőtt (2020. október 24., szombat 09:00)
157:54
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

 

A Klubdélelőtt témái:

9.00 Csókay András idegsebész, a fejüknél összenőtt, majd szétválasztott sziámi ikreket megműtő orvoscsapat vezető professzora hétvégén indul Bangladesbe a két kislányhoz, Rabeyához és Rukayához. Vajon milyen feladatok várnak ott rá?

Fővárosi Közgyűlés - Átadták Budapest díszpolgári címe
 
Csókay András (fotó:
MTI/Koszticsák Szilárd)
 

9.30 Goda Gábor eredetileg mérnöknek tanult, hídtervező szeretett volna lenni. Az építőmérnöki tanulmányok, a komplex művészeti munka az Artus-ban, a kontakt-improvizáció, a taichi rendszeres gyakorlása, a családi élet tapasztalata és a folyamatos szellemi útkeresés végül mind egy helyre mutattak. Rendező, koreográfus lett, az Artus Kortárs Művészeti Stúdió alapítója, művészeti vezetője.

Goda Gábor
 
Goda Gábor
 

10.00 Idén is átadta az Öröm a Zene díjakat a Hangszeresek Országos Szövetsége. Az év zenésze díjat idén Ferenczi György szájharmonika-művész, énekes, hegedűs kapta, de nem csak emiatt, hanem a születésnapja alkalmából is köszöntöttük.

10.30 Kelle Antal képzőművész a művészet eszközeivel kutatja a változás emberi reakcióit és lenyomatait. Munkáinak filozofikus üzenetük van. Másfél éves indiai ösztöndíj keretében kutatta a városi környezetben élők újfajta igényeit, a művészet és a design új lehetőségeit. A világ számos pontján tart előadásokat művészeti egyetemeken, kiállításokon mutatkozik be, Londontól Torinóig, Jerevántól a Bauhaus Mesterházakig.

11.00 Babarczy Eszter író novellái a nővé válás folyamatát, a nők szereplehetőségeit és szerepkényszereit járják körül. A magány, a kiszolgáltatottság és sérülékenység hétköznapi vagy éppen szélsőségesen fájdalmas epizódjaiban megannyi küzdelem zajlik a méltóságért, a szeretetért, önmagunk elfogadásáért és elfogadtatásáért. Idén Eszter a Libri irodalmi díj egyik kitüntetettje.

 
Babarczy Eszter (kép: Facebook)
 
 

11.30 Kornis Mihály író 1956-ban mindössze hétéves volt. Gyerekfejjel megtapasztalhatta, mit jelent egy forradalom, milyen véráldozatokkal jár. Ott volt a Köztársaság téren, saját szemével láthatta, ami nem gyerek szemének való. Akkor persze még nem tudhatta, hogy egyszer ezek a keserű, felejthetetlen emlékek, egy készülő regényének lesznek fontos elemei. (Kornis Mihály egy 1956-tal kapcsolatos felolvasását, amely Belső közlés című műsorunkban hangzott el, meghallgathatják ide kattintva.)

 
Kornis Mihály
Fotó: Arató András
 


Címlapi kép: Köztársaság tér, 1956, fotó: Fortepan.hu

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás