„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

„ Szerelmetes fa-Jankóm”

6/08/2019 14:22

| Szerző: Klubrádió

Hagyományos iskolai órán nem sok idő marad híres magyar költők, írók barátságának, vagy épp ellentétének elemzésére. A Különórában ilyenekről volt szó.

2019. augusztus 06. Ötös -részlet 19.08.06. Fábián László
13:19
00:00

Bizonyára sokan emlékeznek rá, vagy ha nem, akkor kitalálják, hogy kitől származik a címben szereplő idézet. Azért álljon itt: Petőfi Sándortól, aki Arany Jánost szólatotta meg így. A két költő barátsága legendás volt, levelezésük híres, általában tréfásan szólították meg egymást, és verseket is írtak egymásnak, tehát a levelezésen kívüli munkásságukra is nagy hatással volt kettejük baráti kapcsolata. Az ő esetükben kézenfekvő a találkozás, hiszen hasonló a koruk, az indíttatásuk, az indulásuk.

A keddi Különóra rovatban Fábián László, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola tanára beszélt nagy magyar írók, költők barátságairól, vagy éppen ellentéteiről.

Érdekes Babits Mihály és Szabó Lőrinc kapcsolata. Babits tanította Szabó Lőrincet, sőt engedte, hogy a házában éljen, bizonyos mértékben titkárként alkalmazta. Egy alkalommal megjelent egy ifjú hölgy, bizonyos Tanner Ilona, aki költő akart lenni, ezért hozta a verseit is a mesternek megmutatni. Babitsnak nem volt kedve az egészhez, a feladatot Szabó Lőrincre bízta, aki annak rendje-módja szerint pátyolgatni is kezdte a hölgyet, bizalmas viszony alakult ki közöttünk. Aztán a két férfi úgy döntött, hogy Tanner Ilona maradjon csak Babitsé, aki feleségül is vette. Ez aztán még számos bonyodalomhoz vezetett.

Ugyanúgy jelentős korkülönbség volt Ady Endre és Móricz Zsigmond között, akik szintén valamiféle lelki rokonságba kerültek. Bár ezt elég nehéz elképzelni, hiszen a stílusuk egészen más, de kedvelték egymás műveit, jó kritikákat írtak azokról. Ady egyébként nem volt könnyű ember, Kosztolányi Dezsővel például nagyon nem jöttek ki. Kosztolányi még Ady halála után 10 évvel sem békélt meg vele.

S ha már Kosztolányi. Ő Karinthy Frigyessel ápolt jó barátságot. Olyat, amely mindkettejük munkásságát alapvetően befolyásolta.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Ötös
2019.08.06. 10:00
Műsorvezető: Bódy Gergő