„Klubrádió
Reggeli gyors

Szent-Iványi: Orbán nem sokat kockáztat, már beárazták a trójai faló-szerepét

6/10/2022 14:05

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Azért kell Szijjártó Péternek győzelemről beszélni a nyolcadik oroszellenes szankciócsomag miatt, mert ez a kormány kommunikációjának a lényege, holott ez a szankióscsomag eredetileg sem érintette volna Magyarországot. Maradnak a fideszes manipuláció, és marad Orbán, akire egész nyugaton bizalmatlanul állnak a magyarokhoz, mondta Szent-Iványi István, volt külügyi államtitkár a Reggeli gyorsban.

2022. október 06. Reggeli gyors-részlet (2022.10.06. Szent-Iványi István)
07:33
00:00

A kormány hazugságkényszerben van, hiszen a kommunikációs kormányzás lényege, hogy akkor is győzelmet kell bejelenteni, ha nincs erről szó, kommentálta Szent-Iványi István volt külügyi államtitkár és volt EP-képviselő a Reggeli gyorsban, hogy a nyolcadik európai szankciós csomag megszavazása után Szijjártó Péter győzelemről beszélt, hogy sikerült megvédeni a magyar érdekeket. Ugyanis Szent-Iványi szerint ez a szankciós csomag eleve nem is érintette Magyarországot, mert csak a tengeri szállítású olaj ársapkájáról szólt, mi pedig csövön kapjuk. Tehát nem Szijjártó érte el, hanem eredetileg nem voltak azok javasolva, amikre a magyar külügyminiszter utalt, például hogy a nukleáris energiára is kiterjedjen a szankció.

Tusványos - Orbán Viktor előadása
 
Illusztráció
 
Tusnádfürdő, 2019. július 27. Orbán Viktor miniszterelnök előadása előtt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

 

Szent-Iványi azt mondta, ez egy kényszer, hogy sikereink vannak, miközben a hétköznapok világában állandó a kudarc, ezért el kell hitetni az emberekkel. "Nehéz a propagandisták élete" - jegyezte meg Szent-Iványi, mert egyfelől heccelni kell a lakosságot, hogy a szankciók a hibásak mindenért, és a szankciókat a bűnös brüsszeli bürokraták hozzák, ugyanakkor a tény, hogy a tagországok szavaznak róla, tehát ezeket a szankciókat a nem a brüsszeliek, hanem a magyar kormány szavazza meg.

Szerinte erre állt rá a teljes propaganda gépezet, de Szent-Iványi reméli, hogy nem sikerül a tervük, "mert nagy baj, ha a társadalom folyamatosan manipuláció áldozatává válik".

Szent-Iványi szerint bár jelenleg nincs tervben, de a jövőben persze elképzelhető olyan szankció, ami majd a magyarokat is érinti, hiszen minden attól függ, hogy hogyan alakul a háborús helyzet. Most mindenesetre azért hozták a nyolcadik szankciót, mert Oroszországban mozgósítás volt, és bekebeleztek négy ukrán megyét. A szankciók az orosz lépésekre válaszként születnek, nem pedig "légből kapott dolgok" - mondta.

Arról is beszélt Szent-Iványi, hogy jelenleg Finnországban tartózkodik, így személyesen tapasztalja, hogy ott mennyire nagyon figyelnek a szomszédos országra. Jelenleg ráadásul arra a NATO-csatlakozásra várnak, amit a törökökön kívül már csak Magyarország nem ratifikált. Elmondta, hogy Oroszországban egyre nagyobb a tiltakozás, a hírek szerint a bevonultak megtagadják a frontra irányítást, a vezérkaron belül is nagy a feszültség, ezért bármi megtörténhet.

Szent-Iványi felhívta a figyelmet, hogy mérvadó nyugati szakértők sem számoltak azzal, hogy az ukrán haderő átveszi a kezdeményezést és két fronton is áttör, miközben az orosz csapatok sorozatban adják meg magukat. Szerinte így lehet akár olyan forgatókönyv is, ami a háború közeli végét tartalmazza, de persze "vannak horror forgatókönyvek is", amelyben a diktátor megbolondul és bármit megtesz.

Ha megbukna Putyin, Orbánnal hogyan bánna az EU? Szent-Iványi szerint Orbán Viktor már nem sokat kockáztat, "már beárazták a trójai faló-szerepet", de megmarad a bélyeg. Ezzel ő is szembesült, "mert ez a bélyeg mindannyiunkon rajtunk van" - mondta Szent-Iványi István.