„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szent-Iványi István: Leginkább Ukrajna aggódik Fico esetleges győzelme miatt

29/09/2023 18:46

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Robert Fico esetleges választási győzelmével még tovább erősödne az Európai Tanácsban az a front, amelyik vétókkal blokkolják Ukrajna támogatását – mondta Szent-Iványi István volt külügyi államtitkár. A volt nagykövet arról beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy Orbánnak jól jönne a szlovák szövetséges, aki hatalomra kerülése esetén "orbánista" fordulatot hajtana végre.

2023. szeptember 29. Megbeszéljük-részlet (2023.09.29.) Szent-Iványi István
13:10
00:00

Szombaton tartják Szlovákiában az országgyűlési választásokat, amin két nagy tömb csap össze: a Robert Fico nevével fémjelzett populista, nacionalista Irány – Szlovák Szociáldemokrácia párt, illetve a Zuzana Čaputová vezette Progresszív Szlovákia (PS) párt. Az eddigi közvélemény-kutatások arra utalnak, hogy a választásoknak az egyik nagy esélyese az Robert Fico, ugyanakkor olyan is van, amelyik a PS-nek jósol egy hajszálnyi előnyt – mondta Szent-Iványi István.

Ficot jól ismerjük Magyarországon is, hiszen ő vezette be a korlátozó nyelvtörvény, ő volt az, aki alatt a Malina Hedvig-ügyből egy magyarellenes hecckampányt csináltak, ő volt az, aki a megfosztotta a szlovák állampolgárságuktól azokat, akik Szlovákiában felvették a kettős szlovák-magyar állampolgárságot – sorolta a volt külügyi államtitkár. Szent-Iványi arra is emlékeztetett, hogy Ficonak azért kellett 2018-ban lemondania, mert a miniszterelnökége idején gyilkolták meg azt az újságírót (és annak barátnőjét), aki feltárta a szlovák kormány és az olasz maffia, illetve a szervezett bűnözés kapcsolatát.

Ugyanakkor Robert Fico csak úgy tud kormányt alakítani, hogy ha a korábban az ő pártjából kivált Peter Pellegrinivel koalícióra lép. Fico jelenleg nagyon udvarol a Hang – Szociáldemokrácia párt vezetőjének, hiszen rajta kívül csak a Marina Kotleba-féle, szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárttal tudna szövetségre lépni. Még az is előfordulhat, hogy a budapesti sugalmazásra a 3-4 százalékra mért Magyar Koalíció Pártja (MKP) lép koalícióra Ficoval. A nemzetközi közvélemény szemében is jobban festene, ha Fico nem a neonácikkal lépne szövetségre – mondta Szent-Iványi.

Választási győzelem esetén Fico egy orbánista politikai fordulat hajtana végre – véli a volt nagykövet. Fico azt hangoztatja, hogy Szlovákiának azonnal le kell állítani minden támogatást Ukrajnának, az ország népét nácinak nevezi, illetve egy az egyben Trump propagandáját mondja föl – sorolta Szent-Iványi hozzátéve, Fico az Oroszországgal való kapcsolatok javításában érdekelt. Robert Fico esetleges választási győzelmével még tovább erősödne az Európai Tanácsban az a front, amelyik vétókkal blokkolják Ukrajna támogatását – mondta a volt külügyi államtitkár.

Ez  a magyar kormány szempontjából jó lenne, hiszen megoszlana az EU figyelme. Ezzel pedig a demokratikus erők gyengülnének Európában – mondta Szent-Iványi István.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../Interjú Szent-Iványi Istvánnal
2023. szeptember 29., kedd 16:45
Riporter: Bolgár György