„Köszönjük,
A lényeg

Szlovák miniszterelnök-jelölt: a magyar kormány kis túlzással az oroszok trójai falova az EU-ban

20/09/2023 14:34

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Michal Šimečkával, a Progresszív Szlovákia elnökével készített interjút a szlovákiai magyar lap, a Napunk a magyar-szlovák kapcsolatokról. Šimečka a jövő heti szlovák választásokon Robert Fico korábbi miniszterelnök fő kihívója, pártja a felmérésekben szorosan a populista Robert Fico pártja, a Smer mögött áll.

Az interjút szemléző 444 kiemelte például, hogy Šimečka szerint „a szlovák–magyar kapcsolatok Szlovákiában most sokkal nyugodtabbak, jobbak, mint 20 évvel ezelőtt. Ehhez pedig hozzájárultak az eddigi magyar pártok is. A miniszterelnökünk is magyar, és ez nem okoz problémát senkinek, kivéve néhány szélsőségest. S itt érdemes nyíltan kimondani azt is, hogy a 90-es évek szlovák nacionalizmusáért bocsánatot kellene kérnünk.”

„A sorosozás a Fidesz stratégiájának része, és sajnos ezt átvette már Robert Fico is – ez most már a jelen kor politikai kommunikációjához tartozik, mi pedig mindig igyekszünk majd megmagyarázni az embereknek, miért probléma ez, és beszélni fogunk mindannyiunk jövőjéről.”

„Orbán döntése, hogy blokkolja, fékezi a szankciókat, hogy úgy beszél, ahogy beszél az orosz agresszióról Ukrajnában, hogy nem segít olyan szinten, mint a többiek. Ezzel az EU nem sokat tehet. A tagállamok szuverén módon, önállóan döntenek. Természetesen jobb lenne, ha az EU szintjén a lehető leggyorsabban konszenzusos döntéseket tudnánk hozni, de Magyarországot senki sem űzi ki az EU-ból, senki sem akarja eltávolítani. Az EU a saját szabályai szerint jár el, ami a külpolitikát vagy a jogállam kérdését illeti.

„Sajnálatos, hogy egy állam lassítja és blokkolja a többit a döntéshozatalban, s kis túlzással Oroszország trójai falova az EU-ban, de ez az ő döntésük, nem a miénk.”

„Ha a szlovák államtól nem érkezik támogatás, átadjuk a területet Orbán Viktornak. A megoldás épp az, hogy elismerjük: a magyar kisebbségnek más igényei vannak, mint egy másik, pár száz fős nemzetiségnek, s erre kell tekintettel lennünk, ezzel kell összefüggésbe hozni a finanszírozást is.”