„Támogassa
Esti gyors

Szent-Iványi: Fordulópont is lehetne az új minisztérium, de aligha lesz az

4/07/2023 07:27

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár reméli, a kormányban felismerték az Európai Unióval kapcsolatos magyar külpolitika teljes csődjét, és az új minisztérium felállításával irányváltást terveznek, Orbán kijelentései alapján mégsem erre következtet Szent-Iványi István. A volt külügyi államtitkár, korábbi nagykövet ezt azzal indokolta, hogy mint minden ügyben, ebben is a karmelitában születnek a végső döntések.

2023. július 03. Esti gyors - részlet 23.07.03. Szent-Iványi István
06:09
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Bóka János lesz augusztus elsejétől az európai uniós ügyekért felelős miniszter. A Brüsszelbe irányított Varga Juditot váltó leendő igazságügyi miniszter, Tuzson Bence a minap azt állította: megkérte Orbán Viktort, hogy vegye el a tárcájától az uniós ügyeket; így most akár úgy is tűnhet, hogy Orbán teljesítette Tuzson kérését. Bóka különálló minisztériumot kap.

"Európában sokféle modell működik, van, ahol külön minisztérum foglalkozik az uniós ügyekkel, van ahol, tárcanélkül miniszter feladatkörébe tartozik, és mint nálunk, van ahol államtitkár foglalkozott ezzel. Igazából nem ezen múlik, hogy kint vagyunk-e a vízből" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Szent-Iványi István. A volt külügyi államtitkár, korábbi nagykövet szerint mint minden ügyben, a döntések az uniós ügyekben is a karmelitában születnek.

Hozzátette, reménykedik benne, a kormányban felismerték, hogy – míg az általános magyar külpolitika általában is súlyos gondokkal küzd – az Európai Unióval kapcsolatos külpolitika teljes csőd. Emiatt nem kapunk uniós forrásokat, másfél éve gyakorlatilag nem tudnak pályázni az alapítványi egyetemeken Erasmusra a hallgatók. "Ez lenne az ésszerű" – mondta Szent-Iványi. Bóka ráadásul szakmailag járatosnak mondható politikus, aki kifejezetten ezzel a területtel foglalkozott.

Azonban a politikus szerint Orbán megnyilatkozásai – köztük a Bildnek adott interjúja alapján, illetve az EU-csúcson elhangzott beszéde alapján – úgy látja, szó sincs irányváltásról.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Flickr.com

Esti gyors/interjú Szent-Iványi Istvánnal
2023.07.03., hétfő 18:35
Riporter: Dési János