„Támogassa
Megbeszéljük...

Szent-Iványi: A lojális, de hozzá nem értő rokonok ellepték a magyar külügyet

17/08/2022 18:38

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Egy normálisan működő külügyminisztériumban a diplomatáknak végig kell járniuk a ranglétrát, amíg egy magas presztízsű kinevezést kaphatnak. Ehhez képest csupán pár hónapnyi minisztériumi munka után rögtön párizsi attasénak jelölték Deutsch Tamás fideszes politikus unokaöccsét, Deutsch Domonkost. Szent-Iványi István volt külügyi államtitkár, külpolitikai elemző szerint Külügyminisztériumban nepotizmus uralkodik, és a rátermettség sokszor inkább hátrányt jelent Szijjártó Péter tárcájában.

2022. augusztus 17. Megbeszéljük-részlet 2022.08.17. Szent-Iványi István
05:46
00:00

Szent-Iványi István nem ismeri személyesen Deutsch Tamás unokaöccsét, Deutsch Domonkost, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy egy tehetséges diplomatáról van szó. Bár ebben az esetben is végig kellett volna járnia azt a pályát, amit egy normális külügyminisztériumban szokás: egy-két év egy alacsonyabb presztízsű országban, majd előrelépés egy magasabba. Deutsch Domonkost tavaly szeptember végén vették fel a Külgazdasági és Külügyminisztériumba, ahol egyből vezető kormánytanácsosként kezdett dolgozni. Majd lapértesülés szerint 8 hónap szolgálat után kinevezték konzulnak Párizsba. Ezzel kapcsolatban, a hír megjelenése után, szerdán a hvg.hu beszámolója szerint azt írta a Külügyminisztérium, hogy nem tartós külszolgálatra, hanem olimpiai attasénak küldik Párizsba Deutsch Domonkost, aki a 2024-es játékok idején teljesít majd szolgálatot, azt követően pedig újra Budapesten folytathatja a munkát. Ugyanakkor a tárca nem cáfolta, hogy Deutsch Domonkos a jövő év elején foglalhatja el szolgálati helyét, illetve hogy nem rendelkezik külszolgálati tapasztalattal. Ahogyan azt sem, hogy kifejezetten Szijjártó Péter miniszter kérésére vették fel a Sportdiplomáciai Főosztályához, ahol emiatt a létszámot is kibővítették, és ahol nem a kezdő pozíciót jelentő kormánytanácsosként, esetleg gyakornokként, hanem egyből vezető kormánytanácsosként kezdett dolgozni.

"A Külügyminisztériumot ellepték a rokonok" - mondta Szent-Iványi, aki a Horn-kormány idején politikai államtitkárként dolgozott a tárcánál, később pedig európai parlamenti képviselő is volt. Szerinte a külügynél most tapasztalható nepotizmus összecseng azzal, amikor Orbán Viktor miniszterelnök pár éve azt, mondta, hogy nem okos emberekre van szükség, hanem jó végrehajtókra. A külpolitikai elemző szerint ma már a diplomáciai alkalmasság inkább hátrányt jelent a jelentkezőknek. A felsővezetés nem szereti, ha valakinek önálló gondolatai vannak, mert az ilyen diplomata egyrészt kellemetlen kérdéseket tenne fel, másrészt kisebbrendűségi érzést keltene az amúgy is alkalmatlan gárdában.

Szent-Iványi szerint a külügy egészségtelen működését az is mutatja, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bekérette az észt nagykövetet, mert észt politikusok kritikus megjegyzéseket fogalmaztak meg a magyar külpolitikával szemben. Ezzel szemben más országokban a politikusokat szuverén személynek tekintik, és a véleményüket nem kérik számon az adott ország nagykövetén – véli Szent-Iványi. Megjegyezte, ironikus, hogy bezzeg más országok külügyi biztosai nem kéretik be a magyar nagyköveteket, amikor a kormány tagjai teli szájjal szidalmazzák az európai vezetőket.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/interjú Szent-Iványi Istvánnal
2022. augusztus 17., szerda 17:15
Riporter: Para-Kovács Imre