„Klubrádió
Reggeli gyors

Szél Bernadett: A Fidesz nem foglalkozik az endometriózissal

7/05/2021 08:15

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Részben a koronavírus-járvány, részben pedig az új egészségügyi szolgálati jogviszony miatt nagyon sok nő arra kényszerül, hogy magánellátást vegyen igénybe. A Népjóléti bizottság keddi ülésén lett volna téma a betegség, de azon a kormánypártok tagjai nem jelentek meg. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint a kormány anélkül hozott döntést, hogy megértették volna, milyen súlyos következményt jelent. A betegség kezelése így vállalhatatlan költséget jelent.

2021. május 07. Reggeli gyors - részlet 21.05.07. Szél Bernadett
07:30
00:00

Az endometriózis minden tizedik nőt érint ma Magyarországon, és a női meddőség egyik leggyakoribb oka – írja a Telex. A portál szerint az új egészségügyi törvény miatt a nőgyógyászok és az endormetriózis specialisták egy jó része a magánpraxist választotta, így a műtéti várólisták megint kivárhatatlanokká váltak. Erről tárgyalt volna a Népjóléti bizottság kedden a Parlamentben, de a Fidesz határozatképtelenné tette az ülést, azon ugyanis egyetlen képviselőjük nem jelent meg.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a Klubrádiónak azt mondta, hogy ez a módszer, a bojkott hagyományosan az ellenzék eszköze, amikor nem marad más, hogy kritikáját kifejezze a kormányzópártok felé.

Fotó: Facebook
 

Az endometriózissal élő nők testében a méhnyálkahártya a méhen kívül is megjelenik, a belekben, adott esetben az agyban is. A menstruáció idején ezek is megpróbálnak lelökődni, ami kezelés nélkül, összenövésekkel, csak műtéti és gyógyszeres úton kezelhető, egyre súlyosabb szövődményekkel jár, melyek egyik következménye a meddőség. A helyzetet súlyosbítja, hogy műtéti eljárás sem hoz végleges gyógyulást, csak gyógyszeres kezeléssel kombinálva tartható kordában, de teljes gyógyulásra jelenleg nincs mód és a műtéteket ismételni kell.

A politikus hozzátette, részben a koronavírus-járvány, részben pedig az új egészségügyi szolgálati jogviszony miatt nagyon sok nő arra kényszerül, hogy magánellátást vegyen igénybe. Egy ilyen műtét azonban félmillió forintnál kezdődik, de inkább 3 millió forintos árajánlatokat adnak a specialisták.

Egy érintett hallgató Kubrádiónak elmondta, hogy a gyógyszerek ára is nagyon magas, 15 ezer forinttól 40 ezer forintig terjedő skálán mozog. Más gyógyszerrel ki nem váltható hormonális tablettákról van szó.

Egészségügyi matematika

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a csütörtöki kormányinfón a témáról azt mondta, az állam évente egymilliárd forintot fordít az endometriózisos betegek ellátására (fele-fele arányban gyógyszertámogatásra és kezelésekre). Hazánkban minimum 200 ezer nő küzd a betegséggel az Endometriózis Magyarország adatai alapján. Rövid számítás után kiderül, hogy egy endometriózisos betegre átlagosan 5 ezer forint jut. Tehát még a hormonális gyógyszer árát sem fedezi.

Szél Bernadett azt is megjegyezte, hogy a nagyon súlyos eseteket két specialista tudja megoperálni itthon.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: illusztráció, Pixabay.

Reggeli gyors/interjú Szél Bernadettel
2021.05.07., péntek 8:33
Riporter: Szénási Sándor