„Klubrádió
Vény nélkül

Nekem szól, nekünk szól. Az egészségünkért

9/12/2019 16:24

A Vény nélkülben díjnyertes magyar egészségügyi kezdeményezéseket mutatunk be.

2019. december 09. Vény nélkül (2019. december 09., hétfő 14:00)
23:45
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória Szerkesztők: Lay Viktória
2019-ben negyedik alkalommal adta át az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat.

Dr. Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója elmondta, 5 évvel ezelőtt egy nemzetközi kutatás magyar lábaként elvégezték a magyarok egészségértését felmérő reprezentatív kutatásukat, ami akkor rendkívül lesújtó eredményt mutatott. Ezért határoztak úgy, hogy útjára indítanak egy olyan programsorozatot, aminek az a célja, hogy a magyarok egészségértését fejlesztő programokat, kommunikációs eseményeket, közösségeket, szakmai csoportokat felkutassák, és ha arra érdemesek, kiemeljék és egy díj keretében jutalmazzák őket.

Holchacker Péter kiemelte, minden általuk díjazott pályázó azzal tűnt ki, hogy valamilyen módon egy hiteles, megbízható tartalmat biztosít a betegek, illeve az érdeklődők számára. Az idei év újításokat hozott, például egy közönségdíjat is meghirdettek, amire több ezer szavazat érkezett a nagyközönségtől. Holchacker Péter szerint ez a szakmai elismerésen túl egy másik fajta, igen fontos elismerést biztosít a díjazottak számára, mégpedig hogy azok, akiknek valóban szól ez a kommunikáció, kit és miért tartanak a legjobbnak.

Társadalmilag tehát érezhető a hatása, de hogyan hat ez az egészségügyi szereplőkre? Holchacker Péter szerint a pályázatnak egyik fő célja pont ez volt, hogy minél szélesebb körben mutassanak be pozitív példákat, hogy akik eddig bizonytalanok voltak, azok lássák, hogy ők is tudnának hasonló dolgokat létrehozni. Az utóbbi évek pedig alátámasztották az elképzeléseiket, hiszen egy komoly szakmai együttműködés, egy inspiráló közösség alakult ki a korábbi évek pályázói között, a példa pedig ragadós, mivel egyre többen próbálkoznak megvalósítani ötleteiket saját stílusukra, egyéniségükre, terápiás területükre vonatkoztatva.

Az idei Nekem Szól! Egészségértés pályázat során kategóriánként az első három helyezettet díjazta a szakmai zsűri. A Társadalmi szervezetek kategóriát és a pályázat fődíját az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány digitális egészségügyi naptára, a “Lucy” nyerte.

Salamon Adrienn, az Alapítvány elnöke elmondta, az applikáció ugyanúgy működik, mint bármelyik menstruációs vagy termékenységi naptár, azzal a különbséggel, hogy a bevitt adatokat elemzi és ezek alapján bizonyos betegségekre hívhatja fel a figyelmet, úgymint endometriózis, inzulinrezisztencia, PCOS, mióma, vagy kismedencei gyulladás. Különösen az endometriózis esetében nagyon hosszú lehet a diagnosztizálásig eltelt idő, akár 8-10 év is. Ennek a csökkentésére keresték a megoldást, hogy a betegségben érintettek minél előbb orvoshoz jussanak. Az applikációban tárolt adatok a nőgyógyászok számára is hasznosak lehetnek, hiszen az éves látogatás során, a bevitt adatainkat egy oldalon összesítve meg tudjuk mutatni az orvosunknak.

Salamon Adrienn elmondta, az applikáció szakértők segítségével jött létre, a fejlesztésben részt vett az egyik legnevesebb endometriózis specialista is, és több intézet is ajánlja, ami mindenképpen hitelességet adhat a nőgyógyászok számára is. Kiemelte, hogy ez nem egy diagnosztikai eszköz, de hiszik, hogy ezáltal a diagnosztizálásig eltelő idő a 8-10 év helyett akár fél évre is csökkenthető. Azt szeretnék elérni, hogy a “Lucy-t” a lehető legfiatalabb korban tudatosan kezdjék használni a lányok, rögtön az első menstruációjuktól kezde, hogy aztán évekre visszamenőleg látni lehessen, hogy mi történt velük. Az egyedülállósága pontosan ebben rejlik az applikációnak. Egyéb funkciói közt pedig tudástár, szakértők, és támogató csoportok is elérhetők. Az ingyenes mobilalkalmazás egyelőre csak Androidra tölthető le, de dolgoznak azon, hogy iOS-en is minél előbb alkalmazható legyen.

A “Lucy” nem az egyedüli applikáció, ami idén díjat érdemelt. A Végtagmentő Applikáció célja a diabétesz és érbetegség szövődményeiből kialakult állapotok javítása, az amputációk megelőzése. A Nekem szól! Egészségügyi intézmények kategóriájában a II. helyezést érte el, csak az Országos Mentőszolgálat Életmentő App-ja előzte meg.

Az alkalmazást Dr. Rozsos István érsebész álmodta meg, aki kiemelte, a végtagmentés alatt nemcsak azt kell érteni, hogy elkerüljük az amputációt, hanem, hogy megőrizzük a funkcióképes, az egészségünket, komfortunkat, a hétköznapi életünket biztosító mozgást. Az érsebész elmondta, két kritikus betegcsoportról beszélhetünk. A cukorbetegség következtében kialakult láb sebeket, ha nem látják el megfelelően, akkor először a mozgásképesség korlátozódik, majd az életképesség, és végül amputációra kerül sor. A vénás keringési problémák a másik csoport, ahol a visszér, a tüdőembólia, a lábszárfekély keseríti az érintettek életét. Mindkét betegcsoport végpontja nagyon drámai lehet. Rozsos István hozzátette, egymillió ismert cukorbeteg van Magyarországon, egymillióról tudják, hogy kialakulhat nála cukorbetegség, és hárommillió vénás keringési problémás beteg van, akik közül legalább egymillió konkrétan veszélyeztetett trombózissal, tüdőembóliával, vagy lábszárfekéllyel. Ekkora nagyságú betegcsoportot normál egészségügyi szisztémával nem lehet erléni. Az applikációt eddig 9000 beteg töltötte le, a tanácsot pedig vagy megfogadják vagy sem. De ha letöltik az alkalmazást, és azt nem kapcsolják ki, a virtuális asszisztens hetente figyelmeztet azokra a folyamatokra, amik elvégzendők a komolyabb baj megelőzése érdekében.

Rozsos István elmondta, az applikációnak két felülete van, egy a páciensnek, egy pedig az orvosnak. Olyan speciális klinikai helyzetek is kialakulhatnak, ami nem elvárható minden orvos kollégától, hogy kezelni tudja. A háziorvosoknál például a súlyos cukorbetegek különböző állapotokba kerühetnek, amin a háziorvos nem feltétlenül tud segíteni, az applikáció ebben az esetben segítséget adhat, akár abban is, hogy egyáltalán merre indítsa a beteget. A háziorvos ugyanakkor a rendelőben is meg tudja csinálni az applikációban elérhető állapotfelmérést, akkor is, ha a páciensnek nincs okostelefonja.

A további fejlesztésekről Rozsos István elmondta, az alkalmazáshoz tartozó vegtagmento.hu honlapon az összes segédlet elérhető pdf formátumban, így internet hozzáféréssel bármilyen eszközön elérhetők a tanácsok. Egy másik fejlesztési irány, hogy rövid videó segédletekkel egészítsék ki a leírtakat, hiszen úgy látják, a hasonló tartalmakra van most a legnagyobb fogékonyság, ennek figyelembe vétele pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a társadalmi összegészségi állapotot javítani tudják. Az applikáció ingyenesen letölthető iOS-re és Androidra is.

Vény nélkül
2019. december 9. hétfő 14:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória