„Klubrádió
Esti gyors

Székely himnusz a hoki vb-n: "erről le kellene csupaszítani a politikát"

12/05/2022 01:12

| Szerző: Klubrádió

Politikai botrány lett abból Romániában, hogy a román válogatott székelyföldi játékosai a magyarok elleni vereség után a győztes csapattal énekelték a székely himnuszt. Vig Emese, a Transtelex felelős szerkesztője szerint ha a játékosok azt vállalják, hogy román mezben játszanak, "akkor nem énekeljük a székely himnuszt, mert nem ezt vállaltuk, amikor felvettük azt a mezt". Tehát gyakorlatilag technikai szabályokról van szó, amelyről le kellene csupaszítani a politikát, a nemzeti diskurzust. 

2022. május 11. Esti gyors - részlet 22.05.11. Vig Emese
07:06
00:00

A szlovéniai divízió I/A jégkorong világbajnokságon a magyar és a román válogatott vasárnap mérkőzött meg egymással (a meccs 4-2-es magyar győzelemmel végződött), ezután a román válogatott székelyföldi tagjai a magyar csapat tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt. A helyi jégkorongszövetség vizsgálatot indított az ügyben. A himnuszéneklésben részt vevő játékosokat azzal fenyegetik, hogy akár egy évre is eltilthatják őket.

Az esetből politikai botrány lett: Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az ukrajnai háború összefüggésében „tűrhetetlen provokációnak” nevezte a himnuszéneklést, és azt mondta, biztos benne, hogy a koalícióban megtárgyalják az ügyet, írja a 24.hu. Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes pedig azonnali lépéseket követelt a szövetségtől és a székely Novák Károly Eduárd vezette Ifjúsági- és Sportminisztériumtól.

Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke pedig követelte Nicolae Ciuca miniszterelnöktől, hogy váltsa le tisztségéből Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki a nézőtér magyar szektorában nézte végig a mérkőzést. Tánczos ugyanakkor elmondta, más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, ő pedig a román bajnok Csíkszereda mezét viselte.

Erről a helyzetről kérdeztük meg Vig Emesét, a Transtelex felelős szerkesztőjét, aki az Esti gyorsban elmondta: Romániában az AUR nevű szélsőjobboldali párt elvesztette a témáját, megszűnt az oltásellenes diskurzus, abból nem tud támogatókat nyerni, illetve a román polgárok nagy része oroszellenes, ők meg oroszpárti diskurzust folytatnak, azzal se tudnak erősödni, ezért kerestek egy témát, és megtalálták ezt, a hokimecset. Azonban nem feltétlenül ebben áll a történet lényege – tette hozzá.

Hanem abban, hogy milyen megosztott a román válogatott identitása. Ugyanis van az állampolgári (román) és az etnikai identitás. Bár mindenki román állampolgár, a hokiválogatott háromnegyed része magyar etnikumú, azaz székely. Felvetődik az a kérdés is, és ebben benne van a sport és a politika összefonódása is, hogy ezek az emberek, akik profi sportolók, ha vállalják, hogy ebben a mezben játszanak, akkor mit képviselnek és mennyire képviselik – fűzte hozzá.

Elmondta, a román sajtóban megkérdőjelezik a román válogatottban játszó székelyek jószándékát, éppen azért, mert elénekelték a meccs végén a székely himnuszt, mint egy olyan dalt, ami a győztest illeti. Ez valóban visszás helyzet, ezt nem lehet politikai diskurzussal elintézni, sokkal összetettebb dolog – mondta Vig Emese. Például ide tartozik az is, jegyezte meg az újságíró, hogy a hokinak Székelyföldön identitásképző szerepe van.

"El lehetett volna énekelni Paraguay himnuszát is, de nem azt énekelték", és azt lehet tudni, benne van a történelemben, hogy ha magyar-román mérkőzésről van szó, azt kiemelten figyelik román részről – hangsúlyozta. Ezt tudta Tánczos Barna miniszter is, amikor beült a magyar táborba, és tudták a játékosok is, amikor a székely himnuszt énekelték a pályán. Persze, el lehetett volna énekelni az öltözőben, akár össze lehetett volna ott ölelkezni a magyar csapat tagjaival is. "De ha azt vállalják, hogy román mezben játszanak, akkor nem énekeljük a székely himnuszt, mert nem ezt vállaltuk, amikor felvettük azt a mezt" – fogalmazott. Szerinte gyakorlatilag technikai szabályokról van szó, amelyről le kellene csupaszítani a politikát, a nemzeti diskurzust. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Esti gyors
2022. május 11., szerda 18:50
Műsorvezető: Szénási Sándor