„1%
A lényeg

A magyar vonatkozású emlékműveket magyar felirattal kell ellátni Romániában

9/03/2022 06:47

| Szerző: Klubrádió

Megszavazta kedden a román parlament alsóháza is azt a jogszabályt, amely előírja, hogy a magyar nemzeti kisebbséghez kapcsolódó emlékműveket kötelezően magyar nyelven is feliratozni kell – írja az MTI.

A jogszabályt 277-en támogatták 9 tartózkodás mellett a 329 tagú képviselőház jelen lévő képviselői közül, ellenszavazat nem volt. Tavaly szeptemberben a szenátus is elfogadta, így már csak az államelnöknek kell aláírnia, hogy hatályba léphessen.

A magyar emlékművek feliratozására vonatkozó törvénymódosítást Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője terjesztette be, aki az RMDSZ hírlevele szerint elmondta: ezzel megteremtették azt a lehetőséget, hogy a magyar vonatkozású emlékműveknek nemcsak a többségükben magyarok által lakott településeken, hanem a szórványban is, ahol a magyarok számaránya nem éri el a 20 százalékot, magyar nyelvű felirata is legyen.

A gernyeszegi Teleki-kastélyGernyeszeg, 2014. október 10. Szobrok a Teleki-kastély parkjában az erdélyi Gernyeszegen 2014. október 5-én. A barokk stílusban épült kastélyban gyermekotthon működött és 2011-ben Gróf Teleki Kálmán kapta vissza az államtól. A teljes felújítás után turisztikai, kulturális hasznosítást tervez az örökös. MTI Fotó: Beliczay László
 

A még hatályos törvényes előírások szerint a közigazgatási egységeknek minden engedélyeztetéssel a kulturális minisztériumhoz kellett fordulniuk, a kedden megszavazott törvénymódosítással viszont lehetőség lesz arra, hogy amennyiben nem műemlékről van szó, mindezt helyi szinten intézzék.

Szabó Ödön hozzátette, hogy két fő szempontot vettek figyelembe: csökkenteni akarták a bürokráciát a köztéri alkotások engedélyeztetése terén, illetve biztosítani akarták az emlékművek magyar feliratát minden településen, ahol azok a magyar közösséghez kötődnek – írja a 24.hu