„1%
A lényeg

Himnuszéneklés: a román hokiválogatott székelyei miatt áll a bál Romániában

10/05/2022 14:46

A szlovéniai divízió I/A jégkorong világbajnokságon a magyar és a román válogatott vasárnap mérkőzött meg egymással, ezután a román válogatott székelyföldi tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt. A helyi jégkorongszövetség vizsgálatot indított az ügyben, írja a 444. A himnuszéneklésben részt vevő játékosokat azzal fenyegetik, hogy akár egy évre is eltilthatják őket.

Jégkorong vb-felkészülési mérkőzés - Magyarország - Kore
 
Illusztráció
 
Budapest, 2022. április 28. Erdélyi Csanád a kispadnál a Magyarország - Koreai Köztársaság jégkorong vb-felkészülési mérkőzés után a Vasas Jégcentrumban. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

Az eset miatt Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az ukrajnai háború összefüggésében „tűrhetetlen provokációnak” nevezte a himnuszéneklést, és azt mondta, biztos benne, hogy a koalícióban megtárgyalják az ügyet, írja a 24.hu. Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes pedig azonnali lépéseket követelt a szövetségtől és a székely Novák Károly Eduárd vezette Ifjúsági- és Sportminisztériumtól.

„Sértés és szégyentelen tiszteletlenség Romániával, a románokkal és a trikolórral szemben. Remélem, hogy az eset nem marad büntetlenül. (...) Aki nem tiszteli Romániát, annak nincs mit keresnie piros-sárga-kékben!” – írta Grindeanu.

Adrian Cozma, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnöke pedig követelte Nicolae Ciuca miniszterelnöktől, hogy váltsa le tisztségéből Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert. Tánczos ugyanis a nézőtér magyar szektorában nézte végig a mérkőzést. A politikus, aki korábban a Román Jégkorongszövetséget is vezette, a közösségi médiában tisztázta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre egy román család a román válogatott mezét viselte.