„1%
Esti gyors

Dull Szabolcs: A Transtelex az Erdély-képünkön is szeretne változtatni

16/02/2022 23:56

| Szerző: Klubrádió/szg

Miután politikai okokat megnevezve felmondott a kolozsvári Transindex teljes szerkesztősége, a Telex kötelékében folytathatják olvasói támogatásból. Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője elmondta, új lapról lesz szó, amelyet erdélyiek írnak, nem csak erdélyi olvasóknak, abszolút nem politikai elvárások szerint. "Az Erdély-képünket sokszor a magyar pártok érdeke határozta meg, ezen szeretnénk közösen változtatni" – tette hozzá.

2022. február 16. Esti gyors - részlet 22.02.16. Dull Szabolcs
07:45
00:00

"Ma reggel, huszonhárom évnyi működés után felállt a Transindex teljes szerkesztő csapata" – írta az erdélyi magyar portál kedden. Akárcsak az egykori Index, ők is politikai okokat neveztek meg a felmondás magyarázataként. Majd szerdán megjelent a Telexen, hogy az újságírókkal közösen szeretnék elindítani a Transtelexet.

Transindex 1999-2022
 

Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője az Esti gyorsban elmondta: tavaly év végén jelezték az olvasóiknak és nekik is a transindexesek, hogy bajban vannak, veszélybe került a működésük, kétségessé vált hogy tudják-e úgy folytatni az újságírást, ahogy szeretnék. Nagyon sok közös projektjük, pályázatuk, együttműködésük volt velük, állandó volt a kommunikáció. Nem tudták, mire fut ki a játék, de a telexeseknek nagyon fontos az erdélyi nyilvánosság, sajtó, ezért előrelátóan levédték az oldalt – közölte.

Aztán ebben az évben felgyorsultak az események, tarthatatlanná vált a transindexesek helyzete, most pedig, ahogy 2020-ban is, az Index után, a támogatókhoz fordulnak. Ugyanis az, hogy a Transtelex milyen lap lesz, miként tud fejlődni, rajtuk múlik. Szerinte már nagyon sok olvasó látja be, milyen fontos, hogy a sajtó szabadon működjön, és ehhez az ő pénzük is szükséges.

Jelezte, teljesen új lapról van szó, a kulcs az, hogy szeretnének-e az emberek olyan sajtót olvasni erdélyiektől, erdélyi ügyekről, de nemcsak erdélyi olvasóknak, amelyet abszolút nem a politikai (se a magyar, se a helyi) és nem a gazdasági érdek befolyásol. Az erdélyi nyilvánosságot történelmi okokból is nagyon mélyre hatóan behálózta az erdélyi magyar politika, de ez most új kezdet – fogalmazott a főszerkesztő.

Remélik, hogy a Telex ismertté tudja tenni "erdélyi kistestvérét", az ottani újságírók pedig tudnak olyan tartalmat nyújtani, amelyért megéri az olvasóknak fizetni. Ez most új modell, arról szól, hogy egy budapesti székhelyű lap hogyan tud együttműködni egy kolozsvári székhelyűvel – mondta. 

"Az Erdély-képünket sokszor a magyar politikai közbeszéd, a pártok érdeke határozta meg, ezen szeretnénk közösen változtatni" – közölte Dull Szabolcs. A Transtelexet erdélyiek fogják írni, szabadon, nem olyan témákat választva, nem azokra koncentrálva, amelyek egyes pártoknak fontosak. Most jobban megismerhetjük, hogyan élnek az emberek Erdélyben – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. február 16., szerda 18:30
Műsorvezető: Szénási Sándor