„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szakszervezeti szövetség alelnöke: Nálunk nem fordulhatna az elő, mint az Audinál

16/11/2023 19:28

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A szakszervezet után munkáltatójuk is fellépett az Audi Hungária Független Szakszervezet két, sikkasztással gyanúsított vezetője ellen – derült ki szerdán. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint, ami most megtörtént egy kevésbé szigorú szabályok mentén működő független szakszervezetnél, az nem fordulhat elő egy rendszerezettebb kontrollal működő ágazati szakszervezetnél.

2023. november 16. Megbeszéljük-részlet (2023.11.16.) László Zoltán
14:46
00:00

Az Audi Hungária Független Szakszervezetének (AHFSZ) két sikkasztással gyanúsított vezetőjét kizárták a szakszervezeti elnökségből, az Audi is elbocsátotta őket, a gyanú szerint kb. 600 millió forintot sikkasztottak.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke leszögezte, hogy az AHFSZ tagjainak többsége tisztességes, becsületes és rendkívül elkötelezett dolgozó. A két sikkasztással gyanúsított szakszervezeti vezető esetét, nem szabad kivetíteni általánosságban a szakszervezetisekre – tette hozzá. 

A sikkasztás esete visszavezethető arra a komoly dilemmára, ami a független, illetve az ágazati szakszervezetek közt fennáll – mondta László Zoltán. Míg a Vasas Szakszervezeti Szövetség egy ágazati szakszervezet, ahol sokkal szigorúbb és sokkal szervezettebb, rendszerezettebb kontroll működik, addig az AHFSZ-nél független szakszervezet lévén kevesebb a kontroll – tette hozzá.

Elkezdődött a sztrájk a győri Audiban
 
Sztrájk
 
Győr, 2019. január 24. Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 24-én. A szakszervezet 168 órás sztrájkot hirdetett a sikertelen bértárgyalások miatt. MTI/Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba
 

"A függetlenek általában mitől függetlenek? A többi szakszervezettől. Ők bent maradnak a saját gyáruk kapui mögött" – fogalmazta meg a fő különbséget a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. 

"A Vasas Szakszervezeti Szövetségben nem lehetséges ugyanaz, ami már előfordulhatott most az AHFSZ-nél" – mondta László Zoltán.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú László Zoltánnal
2023. november 16., csütörtök 16:45
Riporter: Bolgár György