„Klubrádió
Esti gyors

Szakértő: Túl sok bántalmazás marad rejtve, a kormány tervezett szigorításai csak az esetek töredékét érintik

23/02/2024 23:14

| Szerző: Klubrádió

A kormány részéről megjelent több javaslat is a gyermekvédelmi törvény tervezett szigorításához. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő elmondta, az nagyon jó, ha határozottan lépünk fel a gyerekekkel szembeni bántalmazás elkövetői ellen, és ha valódi következményei vannak ezeknek az ügyeknek. De ha az a kérdés, hogy éppen ez lesz-e az, ami rendet teremt a gyermekvédelem rendszerében, arra a nagyon rövid válasz az, hogy nem.

2024. február 23. Esti gyors / részlet, Gyurkó Szilvia (24.02.23.)
06:03
00:00

Nincs még pontos, pláne végleges szöveg, de Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója minapi Facebook-posztjában mutatott pár részletet abból, mi lehet az új gyermekvédelmi törvényben.

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértőt kérdeztük az Esti gyorsban, aki elmondta: az nagyon jó, ha határozottan lépünk fel a gyerekekkel szembeni bántalmazás elkövetői ellen, és ha valódi következményei vannak ezeknek az ügyeknek. De ha az a kérdés, hogy éppen ez lesz-e az, ami rendet teremt a gyermekvédelem rendszerében, arra a nagyon rövid válasz az, hogy nem. Ha pedig az, hogy ez bántalmazások megelőzésében segítséget nyújthat-e, arra is sajnos ugyanez a válasz, mert amíg ilyen alacsony a feljelentési hajlandóság, és ilyen sok ügy marad rejtve, addig a szigorúság csak az ügyek töredékét érinti. Tehát – folytatta – ha ezeket a lépéseket nem egészítik ki olyan intézkedésekkel, amelyek erősítik a gyerekvédelemmel és az igazságszolgáltatással kapcsolatos bizalmat, javítják a feljelentési hajlandóságot, a gyerekbántalmazás felismerését, a jelzőrendszert, akkor nem lesznek nagyobb biztonságban a gyerekek.

Jelezte, körülbelül 15 éve beszélnek arról, hogy soha nem álltak rendelkezésre azok az erőforrások, amelyekre szükség lenne a meglévő törvény végrehajtásához, így még az se derült ki, hogy a jogszabály által létrehozott rendszer maga működőképes-e. Lehet jogszabályokat változtatni, ezek lehetnek értelmes változtatások is, de továbbra is a helyzet, hogy ha nem duplázzák-triplázzák meg a gyerekvédelemre fordítható pénzt, ha nem jelenik meg a szakemberek támogatása, ha nem erősítik meg a gyerekvédelmi jelzőrendszert, akkor a jogszabályok önmagukban nem lesznek se végrehajthatóak, se elegendőek.

Az igazságügyi miniszter pedig arról beszélt az új javaslatot érintően, hogy az elítéltek feltételes szabadon engedése előtt ki fogják kérni az áldozatok véleményét is. Gyurkó Szilvia erre úgy reagált: fontos, hogy a gyerekbántalmazások túlélőit tekintsük kompetens szereplőknek, akik képesek véleményt mondani ezekben az ügyekben és érdemes is őket meghallgatni. Az is nagyon fontos, hogy az áldozatsegítő és áldozatvédelmi rendszer egészüljön ki azzal, hogy az eljárásoknak nemcsak a jogerős döntésig, hanem a végrehajtásra vonatkozó részben is legyenek jogaik. Megjegyezte, nem olyan régóta létezik az a szabály sem, hogy szólni kell az áldozatnak, hogy ellene bűncselekményt elkövető személy szabadulni fog. 

Azt mondta: nehéz ezeket a döntéseket valódi előrelépésnek tekinteni olyan védelmi és segítő rendszerek híján, amelyek nem csak információval látják el az áldozatot, hanem adott esetben abban is tudnak segíteni neki, hogy miként élheti jól az életét, mit tud kezdeni azzal a helyzettel, ha két utcával arrébb újra megjelenik a környezetében az elkövető. Ugyanakkor ne legyen elégedetlen az ember, jó, ha abba az irányba indulnak el, amely partnernek tekinti az áldozatot, nem az eljárás tárgyának, az is nagyon fontos, hogy megtörténjen az információáramlás, az viszont kérdés, hogy ezek a pontszerű beavatkozások képesek-e a rendszer egészét minőségileg javítani – összegezte a szakértő.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. február 23., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János