„Köszönjük,
Esti gyors

Szakértő: Az aktívakhoz képest minden nyugdíjas folyamatosan szegényedik

10/08/2021 21:18

| Szerző: Klubrádió/szg

A magyar nyugdíjrendszer kissé agyonbonyolított, de ennél is nagyobb probléma van Farkas András nyugdíjszakértő szerint az inflációhoz kötöttséggel. Akinek megállapítják a nyugdíját, az rákerül egy „relatív szegénységi csúszdára”, onnantól fogva az ő nyugdíja csak a kötelező, inflációs mértékkel emelkedik, miközben az átlagkeresetek háromszor-négyszer gyorsabban nőnek. Vagyis az aktívakhoz képest minden nyugdíjas folyamatosan szegényedik.

2021. augusztus 10. Esti gyors / részlet, Farkas András (21.08.10.)
04:35
00:00

Farkas András nyugdíjszakértőt arról kérdeztük, mennyi lesz a kiegészítő nyugdíjemelés novemberben.

Elmondta: a KSH teljesen külön méri az inflációt, nem az éves adatokról van szó. A januártól júliusig terjedő időszak adatai szerint az általános infláció jelenleg 4,2, a nyugdíjas infláció pedig 3,9 százalék. Augusztusban jön az az adat, amely alapján el lehet dönteni, mekkora lesz a novemberi korrekciós nyugdíjemelés. A szakértő ennek részleteit is ismertette a beszélgetésben, hozzátéve, hogy a magyar nyugdíjrendszer „kicsit” agyonbonyolított.

A nyugdíjemelést tehát törvény szerint végrehajtják novemberben. Más kérdés, hogy ehhez mit szólnak a nyugdíjasok, mert ők sokkal brutálisabbnak élik meg a helyzetet. Farkas András szerint óriási bajok van az inflációhoz kötött nyugdíjemeléssel; például amint megállapítják valakinek a nyugdíját, azonnal rákerül egy „relatív szegénységi csúszdára”. Ugyanis onnantól fogva az ő nyugdíja csak a kötelező, inflációs nyugdíjemeléssel emelkedik, miközben az átlagkeresetek háromszor-négyszer gyorsabban nőnek. Így relatíve, az aktívakhoz képest minden nyugdíjas folyamatosan szegényedik. Ez nagyon súlyos probléma, inflációhoz kötött emeléssel nem is lehet orvosolni. Nem véletlenül harcolnak többen valamilyen vegyes indexálás visszaállításáért.

Szerinte a 13. havi nyugdíj visszaépítése segít valamit a helyzeten, mert minden egy heti plusz nyugdíj olyan, mintha két százalékkal növelnék a nyugdíjat éves szinten. De nem csak ez a gond van a nyugdíjemeléssel, hanem az is, hogy aránytalan. Az 50 ezer forintos nyugdíjas pár szár forintot kap, az 500 ezres sokkal többet, a milliósokról nem is beszélve. Ezt csak úgy lehetne orvosolni, ha például osztrák mintát követve sávos szolidaritási emelési módszert is beépítenénk a rendszerbe, ami azt jelenti, hogy minél kisebb a nyugdíja valakinek, annál nagyobb mértékű emelést kap.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Esti gyors
2021. augusztus 10., kedd 18:25
Műsorvezető: Kárpáti Iván