„Köszönjük,
A lényeg

Publicus: 2,5 millióan rosszabbul élnek

17/05/2021 08:13

| Szerző: Klubrádió

A koronavírus-járvány anyagilag megterhelte a magyarokat, a Publicus felmérése szerint. 

"A koronavírus magyarországi megjelenése óta a megkérdezettek negyede kevesebb pénzből kénytelen megélni, 8 százaléknak pedig sokkal kisebb lett a bevétele", írja a Népszava a Publicus Intézet áprilisi felmérésére hivatkozva.

A Publicus szerint elsősorban a kormánypártiak érzékelnek kevesebb anyagi problémát, "az ellenzéki összefogás pártjainak szavazótáborában viszont 50 százalék fölötti a rosszabbul élők aránya. A legkisebb változásról a nyugdíjasok számoltak be, a leginkább a 45 év fölötti aktív korosztály keresete csökkent a kutatás szerint".

A válaszadók 65 százaléka úgy véli, hogy elsősorban a magas infláció miatt lett rosszabb, különösen az élelmiszerárak miatt. 17 százalék azt mondta, hogy "a járvány kitörése óta nem működik a munkahelye, kevesebb fizetést kap, vagy egyáltalán nem jut keresethez, 8 százalék maga, 15 százaléknak pedig valamelyik családtagja elvesztette a munkáját".

A vírus vagy más okozta betegség miatt 16 százaléknak csökkentek a bevételei és 5 százalékra tehető azok aránya, akik azért kerestek kevesebbet az utóbbi hónapokban, mert a gyerekükkel otthon kellett maradniuk az iskolai, óvodai és bölcsődei szünetek ideje alatt, írja a Népszava.

A nők sokkal kevésbé szégyellik a helyzetüket, mint a férfiak, háromszor annyian vontak be másokat is a megoldás keresésébe. Pénzt azonban csak a megélhetési gondokkal küzdők ötöde kért kölcsön, írja a lap, 12 százalék baráti, családi vagy banki kölcsönre szorult.