„Klubrádió
Reggeli gyors

"Őrületes nyugdíjemelés": 0,6%

20/05/2021 11:11

| Szerző: Klubrádió

Tavalyhoz képest az étolaj ára 21%-kal, a cukor 7,6%-kal, a liszt 8,6%-kal, a krumpli 20 százalékkal nőtt. Iszonyú dráma, hogy az inflációkövető emelés mellett az élelmiszerek és a szolgáltatások ára is rendkívüli mértékben emelkedett, és független attól, hogy ki mennyi nyugdíjat kap.

Átlagosnak 890 forinttal emelkednek a nyugdíjak, hangzott el a Reggeli gyorsban, ahol Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az éveknek Országos Szövetség elnöke volt a vendég. A szakember rögtön ki is javította  a műsorvezetőt, és ironikusan megjegyezte, hogy "akinek egymillió forint a nyugdíja, az ennél lényegesen többet fog kapni, mert ő is megkapja a 0,6 százalékos emelést".

2021. május 20. Reggeli gyors - részlet 21.05.20. Hegyesiné Orsós Éva
08:45
00:00

A nyugdíjat a kormány minden évben az előző évben tervezett infláció mértékével emeli januárban, majd novemberben korrigálják. Viszont a tényekhez hozzátartozik, hogy az elmúlt években "rendre alul mérték az inflációt". Az idén előre hozták ezt a korrekciót a januárban 3 százalékos inflációhoz viszonyítva, holott az infláció az elmúlt hónapokban jelentősen "elszállt", és még a KSH szerint is az éves ennél magasabb lesz, más szakértők szerint is 4,3 százalékot jósolnak. Ezért novemberben is lesz egy korrekció, amikor a különbözetet kifizetik, mondta Hegyesiné.

Sajnos, nagyon magas azok száma, akik alacsony nyugdíjat kapnak, félmillióan még mindig 100 ezer forint alatt kapnak, ami irritáló ahhoz képest, amennyivel más nyugdíjak nőnek.

Hegyesiné szerint lényeges, hogy a nyugdíj biztosításhoz kötött. Tehát az kap, akinek van/volt munkaviszonya, akitől járulékot vontak, szolgálati időt teljesített. De a nyugdíjszámításnál az is számít, hogy 25 vagy 45 évet dolgozott, és hogy mennyi volt a fizetése. A kisnyugdíjasok nagy részének a nyugdíját 25 éve állapították meg, mondta.

Koronavírus - Korlátozások a pécsi vásárcsarnokban
 
Piac
 
Pécs, 2020. március 18. A pécsi vásárcsarnok 2020. március 18-án. A koronavírus terjedése miatt a csarnok korlátozásokkal működik, a be- és kilépésre egymástól távol eső ajtók szolgálnak, a csarnokban egyszerre legfeljebb száz ember tartózkodhat, valamint csak kétméteres védőtávolságot tartva lehet várakozni az épületben és azon kívül. MTI/Sóki Tamás
Fotó: Sóki Tamás / MTI
 

 

Szerinte rendszeresen "állományi elemzés kellene a nyugdíjakra", és az alapján korrekciókat kellene végrehajtani. Ilyen korrekció utoljára 2010 előtt készült. Abban a rendszerben volt "szolidarisztikus elem, ma viszont nagyon kevés pénzt tervez erre a kormányzat, így nem tudja ezt a funkciót betölteni".

Az sem lényegtelen, hogy ki mikor éppen milyen szabályok szerint megy nyugdíjba. Például, akik ma mennek nyugdíjba, azok nyugdíja több. Szerinte az alacsony nyugdíjatnak az a magyarázata, hogy a nyugdíjemelést inflációkövetővé "betonozták", holott a régebben alkalmazott svájci indexálásnál az aktuális béremelkedéseket is figyelembe vették, hiszen azok olykor 2-4-szer dinamikusabban emelkedtek.

Tavalyhoz képest az étolaj ára 21%-kal, a cukor 7,6%-kal, a liszt 8,6%-kal, a krumpli 20 százalékkal nőtt. Iszonyú dráma, hogy az inflációkövető emelés mellett az élelmiszerek és a szolgáltatások ára is rendkívüli mértékben emelkedett, és független attól, hogy ki mennyi nyugdíjat kap.