„Klubrádió
Esti gyors

Simonyi András: Súlyos külpolitikai tévedés az Egyesült Államokat provokálni

27/04/2023 19:42

| Szerző: Klubrádió

Az Egyesült Államokat újból és újból provokálni egy súlyos külpolitikai tévedésnek tartja Simonyi András volt washingtoni nagykövet. Az Esti gyors című műsorban arról is beszélt, hogy nagyon rossz optikája van annak, hogy a Magyar Honvédségben pont akkor váltják le a vezérkart, mikor az Egyesült Államokkal vitában áll a magyar kormány. 

2023. április 27. Esti gyors részlet - 2023.04.27. Simonyi András
07:46
00:00

David Pressman amerikai nagykövet a magyar kormányra célozva azt mondta: "Cinikus dolog tűzszünetet követelni, amikor nem az Önök országa az, amelynek közel 20 százalékát egy idegen megszálló hadsereg foglalta el". Ugyanakkor ez a vita nem David Pressman nagykövet és a magyar kormány között van, hanem az amerikai és a magyar kormány között – mondta Simonyi András volt NATO-nagykövet. Hozzátette, csak Magyarországon múlik, hogy ebben a vitában fordulat történjen.

Pressman arról is beszélt, tarthatatlan, hogy Magyarország egyedül blokkolja a magas szintű NATO-Ukrajna Bizottság ülésezését – emlékeztetett a riporter, Kárpáti János. Simonyi András arról beszélt, hogy a '80-as évek elején Dánia próbálkozott valami hasonlóval, amikor a NATO-ban amerikai nukleáris fegyverek európai telepítéséről volt szó válaszként az orosz nukleáris fegyverekre. Bár ekkor Dánia nem ment olyan messzire, hogy megállítson NATO-döntéseket; Dánia az úgynevezett lábjegyzetpolitikát folytatta: minden egyes NATO-döntéshez rendelt egy lábjegyzetet – fejtette ki a volt NATO-nagykövet. Simonyi hangsúlyozta, hogy a dánok nagyon nagy árat fizettek ezért, 20-25 évig tartott, míg helyreállt Dánia presztízse a NATO-ban. "Amiről most van szó, az az, hogy Magyarország súlyosan és gyorsan erodálja azt a presztízst, amit nagyon nehezen, nagyon kemény munkával, nagyon sok politikai és egyéb befektetéssel, katonai hozzájárulással felépített, és ezt én effektíve tragikusnak tartom" – fogalmazott a volt washingtoni nagykövet.

Bár a NATO egy olyan szervezet, amiben minden tagországnak hasonló jogai vannak, ugyanakkor az Egyesült Államok mégis egyenlőbb a többi itt a többi országnál – mondta Simonyi. "Az Egyesült Államokkal veszekedni és állandóan, újból és újból provokálni, ezt én egy súlyos, súlyos külpolitikai tévedésnek tartom" – jegyezte meg a szakértő.

Simonyi azt feltételezi, hogy a Honvéd Vezérkari főnökét, Ruszin-Szendi Romuluszt azért váltották le, mert nem állt élén valamiféle NATO-ellenes gondolkodásmódnak. Ugyanakkor a honvédségi tisztogatás magyarázatától függetlenül a volt NATO-nagykövet azt nagyobb bajnak tartja, hogy a Magyar Honvédségben akkor tartanak egy tisztogatást, amikor az Egyesült Államokkal komoly vitái vannak amagyar kormánynak. "Akkor tartanak egy tisztogatást, amikor Magyarország nem áll ki a közös álláspont mellett Ukrajnával kapcsolatban, tehát teljesen mindegy, hogy mi a magyarázat, az optika nagyon rossz" – fogalmazott Simonyi András.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Simonyi Andrással
2023. április 27., csütörtök 18:13
Riporter: Kárpáti János