„Köszönjük,
Reggeli gyors

Senkinek nem kellett az orosz metró, Budapest mégis megvette

27/09/2019 06:54

| Szerző: Klubrádió

Folytatta Tarlós István főpolgármesteri munkájáról szóló cikksorozatát Király Dávid, a Republikon Intézet elemzője, ezúttal a 3-as metró orosz szerelvényeivel foglalkozott, amelyek már a volt szovjet tagköztársaságokban se kellettek. Beszélt arról is, hogy a megafonos ordibálás után visszavonta Tarlóst a Fidesz.

2019. szeptember 26. Reggeli gyors / részlet, Király Dávid (19.09.26.)
06:37
00:00

Király Dávid, a Republikon Intézet várospolitikai szakértője cikksorozatot ír a Magyar Narancsban Tarlós István főpolgármesteri tevékenységéről, az elmúlt 9 év szakpolitikai döntéseiről. Legutóbbi írásában kiemelte a 3-as metrót és a Csillaghegyi-öblözet (Római part) árvízvédelmét. Azt már ő mondta el a Reggeli gyorsban, hogy azért ezeket, mert Tarlós István saját bevallása szerint is főpolgármesterségének nagyon fontos eleme volt ez a két beruházás.

Király Dávid közölte: az alapvető igényeknek megfelelő metrót sem sikerült beszerezni, felújítás címén nem használtakat kapott ugyan Budapest, de korszerűtleneket, nem moderneket. A biztosítóberendezéseket, amelyek a lelkét jelentik a rendszernek, nem cserélik, csak felújítják, pedig ha cserélnék, gyakrabban járhatnának a metrók és biztonságosabb lenne a működés. Így ezt nem lehet valódi felújításnak tekinteni, legfeljebb karbantartásnak.

A metrónál a kormány utasítása volt, hogy helyzetbe kell hozni az orosz gyártót. Tudni kell, hogy ezek a metrószerelvények az Európai Unió más nagyvárosaiban eladhatatlanok, de még a volt szovjet tagköztársaságokban is nemet mondtak rájuk, annyira elavultak - mondta a szakértő.

A biztosítóberendezéseknél egyszerűen nem volt elég a pénz, körülbelül még 15 milliárd forint kellett volna a cseréhez. De már ahhoz is hosszas könyörgésre és lobbizásra volt szükség, hogy legyen elég pénz az infrastruktúra jelenleg tervezett felújítására. Hozzátette: ez is szerepel abban a megállapodásban, amelyet a miniszterelnök és a főpolgármester kötött korábban, és amelynek megvalósulását Gulyás Gergely már kétségbe vonta (ha nem Tarlós győzne).

Király Dávid arról is beszélt, hogy bár a budapestiek többsége igényli, szerinte nem lesz nyílt vita a főpolgármester-jelöltek között. Az látszik, hogy a megafonos kirohanása óta a Fidesz levette Tarlós Istvánt a nyilvános szereplései nagy részéről.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Wikimedia Commons

Reggeli gyors
2019. szeptember 26., csütörtök 06.00
Műsorvezető: Lampé Ágnes