„Támogassa
Esti gyors

Segítséget várnak az MKIK elnökétől, nem kioktatást

8/02/2021 21:44

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Mindamellett, hogy örvendetesnek tartja, hogy fővárosvezetés a jelenlegi tarthatatlan helyzetben is segíteni próbál a vendéglátósoknak a teraszok bérleti díjának elengedésével és a szabadtéri rendezvények szervezésével, Dávid Ferenc közgazdász szerint ez aligha jelent megoldást a problémára, hogy a legtöbb vendéglátó által bérelt helyiség magánkézben, vállalkozások, bankok tulajdonában van. Azt pedig elképesztőnek tartja, hogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, ahelyett, hogy befolyásával a kis- és középvállalkozásoknak segítene, inkább kioktatja őket.

2021. február 08. Esti gyors - részlet 21.02.08. Dávid Ferenc
08:30
00:00

Ma a fővárosi önkormányzat bejelentett egy segítő programot, amellyel a vendéglátóiparban dolgozók helyzetén igyekszenek javítani. A teraszok bérleti díjának elengedése, a sazabadtéri rendezvények szervezése nagyon fontos és dícséretes lépés a városvezetés részéről, állítja a Dávid Ferenc közgazdász. Azonban Magyarországon a vendéglátóhelyek üzemeltetésének bérleménye 90 százalékban magánkézben, bankok, cégek tulajdonban van, akik aligha engedik el bérleti díjat még egy olyan helyzetben sem, mint amilyet koronavírus-járvány teremtett.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma
 
Dávid Ferenc
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
 

Mivel Magyarországon a bérlőknek semmiféle alkupozíciójuk nincs, peres úton aligha szerezhetnek érvényt érdekeiknek.

A közgazdász szerint a megoldás az lenne, ha komoly érdekképviseletek bevonásával olyan megállapodási konstrukciót teremtenének, ezekre az esetekre, ahol az állam, a bérlő és a bérbe adó egy közös szabályozott tehervállaláson osztozik.

Ilyenkor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara feladata lenne egy olyan koncepcionális anyag prezentálsa, amely a jelen helyzetet feloldhatja – utalt arra Dávid, hogy Parragh László és Orbán Viktos közt látszólag zavartalan az össhang, tehát semmi nem zárja ki egy ilyen csomag kivitelezését.

Korábban Parragh László, az MKIK elnöke azt nyilatkozta az ATV-nek, „kötelező kamarai tagság nincs, van egy ötezer forintos regisztrációs díj, ami, ha belegondolunk egy olyan kicsi összeg egy vállalkozás tekintetében, ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, az ne menjen el vállalkozni”.

Ezzel kapcsolatban a szakember azt mondta, hogy szerinte a kamara elnökének nem az a feladata, hogy bárkit is minősítsen, sokkal inkább a magyar kis- középvállalkozások megsegítése. Az a helyzet alakult ki, hogy nem a kamara van a vállalkozásokért, hanem a vállalkozások szolgálják ki a kamara érdekeit. Azt pedig elképesztőnek tartja, hogy az 5 ezer forintra tesz utalást a kamara elnöke, mintha nem tudná, hogy nem az összeg nagyságával van a probléma. A magyar vállalkozóközösség azt látja, hogy a kamara elnöke magas körökben mozog, de semmiféle módon nem igyekszik kapcsolatai révén a vállalkozók érdekeit érvényesíteni.

Ahogy az Esti gyors más vendégei, Dávid Ferenc is megerősítette, hogy a Klubrádiót akár telefonon, laptopon, vagy tableten hallgatja, az élmény ugyanaz.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
21.02.08. 18:35
Riporter: Dési János