„Klubrádió
Reggeli gyors

"A szülők értelmesebbek, mint Parragh Lászlóék"

13/01/2020 11:30

| Szerző: Klubrádió

Még mindig többre tart egy érettségit a szülők többsége, mint egy szakmunkás bizonyítványt. Hiába a kormánypropaganda, meg a kamarai szöveg, a gimnáziumi padok telnek meg a leghamarabb.

2020. január 13. Reggeli gyors - részlet 20.01.13. Juhász Ágnes
07:08
00:00

Csökkent a szakképzésben részt vevő gyerekek száma a KSH adatai szerint, bár Palkovics László innovációs miniszter és Parragh László MKIK-elnök korábban trendfordulóról beszélt, arról, hogy 2019-ben végre először többen tanulnak szakgimnáziumban, mint általános gimnáziumban. Nos, nem így van, „hagyományos” gimnázium vezet. Juhász Ágnes, a Civil Közoktatási Platform szakképzéssel foglalkozó munkacsoportjának tagja azt mondta: „A szülők mindig is értelmesebbek voltak, mint ez a Parragh-féle kamarai vezetés”.

A növekedésből egy elem igaz: szakgimnáziumba valóban többen jelentkeztek, mint korábban, de azért, mer a diákok az érettségit nem adó szakképzésből jöttek el. Ez is azt igazolja tehát, hogy a szülők többre becsülik az érettségit, mint a „sima” szakmunkás bizonyítványt, valószínűleg úgy gondolják, hogy azzal jobban, könnyebben boldogulhat majd a gyermekük. Valamit ebből talán érzékel a kormány is, mert az érettségit adó szakképzést próbálja preferálni.

Juhász Ágnes szerint valamilyen változás ezután jöhet, a szakképzési reform hatására. Bár itt még nagy a homály. Egy hónap múlva jelentkezniük kellene a nyolcadikosoknak, de a tájékoztatás elégtelen. Nincsenek meg a reformot szabályozó rendeletek, legalábbis nem ismertek. Sok megyében nem készítettek tájékoztató kiadványt a szülők számára, mert nincs mire támaszkodni, máshol a még most érvényben lévő állapotot ismertették. Az ösztöndíjakról sem tudni semmi konkrétat, pedig az a technikusképzés miatt rendkívül fontos lenne.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2020.01.13. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor