„Klubrádió
Café Péntek

Sajtó és fotó

29/04/2022 16:25

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Emlékezés Mácsai Istvánra. Gerlóczy Sári festőművész kiállításának megnyitóján jártunk a FUGA-ban, illetve a 40. Magyar Sajtófotó Pályázaton a Magyar Nemzeti Múzeumban. Ezek voltak a Café Péntek témái.

2022. április 29. Café Péntek (2022. április 29., péntek 20:00)
52:27
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia
A Nemzeti Múzeum udvarán, a szabad téren nyílt meg a héten a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat eredményeit bemutató kiállítás. A pályázatra 245 fotográfus 2305 pályaművet töltött fel. A Café Péntekben hallhatták a díjátadón készült beszélgetést Bánkuti Andrással, a MÚOSZ Fotóriporter Szakosztályának elnökével, a kiállítás és a pályázat fő szervezőjével, valamint Móricz Sabján Simonnal, a legtöbb díjat elnyert fotóriporterrel.

Bánkuti András Urbán Ádám felvételén „Alkony” (1990) című művével
 
Bánkuti András Urbán Ádám felvételén „Alkony” (1990) című művével
Fotó: Urbán Ádám
 

"Célom: a rendszerhálómban át-átvonuló embercsoportok alakjainak egymáshoz kapcsolása és megformálása” - vallja az épp 90 éves Gerlóczy Sári festőművész, grafikus, jelmeztervező, akinek tegnap nyílt kiállítása a FUGA-ban Társas mező címmel. A születésnapra Kurtág György új darabot írt, amelyet a megnyitó alkalmából Rajk Judit adott elő. Velük is beszélgettünk.

100 éves lenne ebben a hónapban a Mácsai-testvérek - János és Pál - édesapja, Mácsai István festőművész. A színházigazgatót és a zenetörténészt kérdeztük édesapjukról és gyermekkorukról a műsorban.

A Mácsai-testvérek: Pál és János
 
A Mácsai-testvérek: Pál és János
 

Címlapi fotó: Móricz Sabján Simon Street Workout című sorozatának darabja

Café Péntek
2022. április 29. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia