„Klubrádió
Reggeli gyors

Robot – Ember

23/12/2019 08:51

| Szerző: Klubrádió

Gőzerővel folyik Magyarországon is a robotizáció, legalábbis a nagy cégeknél, ami bizony elbocsátásokkal jár. Mi lesz ebből, és mi lehet a megoldás?

2019. december 23. Reggeli gyors - részlet 19.12.23. Kordás László
06:15
00:00

Segédmunkásokat, betanított munkásokat sok helyen keresnek még, de bizonyos területeken már építik le a szakmunkás réteget. Az ő helyüket robotok veszik át. Ma még főleg a tömegcikkek gyártásánál, a szalagmunkánál, az úgynevezett rutinizálható feladatoknál jellemző ez a tendencia. Gondoljunk az élelmiszer-, vagy feldolgozó iparra, illetve az ismert példákra az Audinál, az Electroluxnál. Ám a kör bővül, például egy telefonos ügyfélszolgálatnál lassan már csak robotok kérdéseire válaszolhatunk, de az az idő sincs messze, hogy a háziorvosi rendelőben robot készítse el a diagnózis rólunk.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke írta le a Reggeli gyorsban, hogy mit tesznek a tőkeerős nagyvállalatok. Első körben nem vesznek fel új embereket a valami okból távozók helyére. Aztán megszabadulnak a kölcsönzött munkaerőtől, a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezőktől. Ha még ez sem elég, akkor jön a létszámleépítés.

A Magyar Nemzeti Bank is kitér erre a jelenségre a friss inflációs jelentésében. A nagy cégek nagyon tőkeigényes beruházásokba kezdtek, rengeteg pénzt költenek erre, de az automatizálás után sok dolgozó kikerül a képből, meg a szakszervezet is, így kevésbé kell tartani a sztrájktól, egyszerűbb lesz bérmegállapodást kötni. A jelentés azt is megállapítja, hogy a kormánynál nem látszik egységes társadalompolitikai eszköz a helyzet kezelésére.

Kordás László szerint megoldás lehet az adórendszer átalakítása. Vagyis azok a cégek, amelyek a robotizációnak köszönhetően extrajövedelemre tesznek szert, osszák meg annak egy részét a társadalommal. Nyilván olyan mértékben, hogy ez az adó a fejlődést ne akadályozza. Továbbá a szakszervezeti vezető szerint előbb-utóbb megkerülhetetlen kérdéssé válik az alapjövedelem bevezetése.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba.

Reggeli gyors
2019.12.23. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor