„Klubrádió
Megbeszéljük...

Révész: A World Press Photo nem propaganda, szigorú hírözön

6/11/2023 20:43

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Semmilyen sugalmazási szándék nincs a World Press Photo kiállításának anyagaiban – mondta Révész Tamás fotóművész, a kiállítás szervezője. Céljuk objektíven bemutatni a valóságot. Korlátozásnak szerinte azért nincs értelme, mert a szigorú szempontok alapján összeválogatott anyagok kiállításának egyetlen feltétele, hogy a bemutatott tartalmak egysége megbonthatatlan.

2023. november 06. Megbeszéljük - részlet 23.11.06. Révész Tamás
13:42
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, annak ellenére nagy érdeklődés övezte a World Press Photo kiállítást, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére a tárlatot elviekben csak 18 éven felüliek tekinthették meg. Érdekes, hogy ezzel éppen L. Simon László, a Nemzeti Múzeum azóta leváltott főigazgatója büszkélkedett Facebook-posztjában.

"Az utolsó héten jelentős reklámot kaptunk, de összességében minden héten 45-50 ezer fő látogatta a kiállítást" – mondta a hétvégén lezárult kiállítással kapcsolatban Révész Tamás fotóművész, a kiállítás szervezője a Megbeszéljük hétfői adásában. Hozzátette, "ez egy olyan kiállítás, ahol az ember hihet a szemének". Ezek után röviden elmondta a bemutatott fotók kiválasztásának folyamatát.

"Ez nem propaganda, szigorú hírözön" – foglalta össze Révész, hozzátéve, hogy semmilyen sugalmazási szándék nincs ezekben az anyagokban. Célja objektíven bemutatni a valóságot. Szerinte, aki végignézi a bemutatott anyagokat, azt szűrheti le, hogyan jelenik meg a világban a klímakatasztrófa, a gazdasági válság. "Egyetlen szó nem hangzott el arról, hogy férfit láttak magassarkúban" – foglalta össze. "Nem láttam egyeten férfit sem nőként kijönni a tárlatról, nekem az volt az érdekes ebben a sorozatban, hogy van egy közösség, akik nem nagyon barátságos közegben összetartanak. Ez inkább példaadó azon közösségek számára, akiket valamilyen módon hátrány ér" – mondta Révész utalva az összefogás erejére.

A korlátozással kapcsolatban megjegyezte olyan már előfordult, hogy bizonyos fejlődő országokban (Afrikában, valamely arab országban) valamilyen képet sérelmeztek, és el akartak távolítani, de ilyen esetben az egész kiállítási anyagot elviszik a szervezők, mert megbonthatatlannak tartják azt. Hozzátette, a kiállítást továbbra is ehhez az egyetlen feltételhez kötik. Reméli, hogy itthon a World Press Photo anyagait a jövőben is a Magyar Nemzeti Múzeumban állíthatják ki. Kifejtette, L. Simon Lászlóval minden fenntartása ellenére sikerült konstruktívan együtt dolgozni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Facebook

Megbeszéljük.../interjú Révész Tamással
2023.11.06., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György