„Klubrádió
Esti gyors

Rékassy: Másodlagos orvosként kezeljük a háziorvosokat

16/04/2024 07:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ahhoz, hogy kórházak számát csökkenteni lehessen, az alapellátást kellene erősíteni, de ez úgy nem megy, hogy jogosultságokat vonnak meg a háziorvosoktól – véli Rékassy Balázs egészségpolitikai szakértő.

2024. április 15. Reggeli gyors - részlet 24.04.15. Rékassy Balázs
08:23
00:00

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára március 23-án tartott egy előadást Merre tart az egészségügy? címmel a Semmelweis Egyetemen. Lényegében a jelentősebb kórházak megerősítését a relatíve kis kórházak szolgáltatásainak korlátozását szorgalmazta.

"Meglepően őszinte volt Takács Péter ezen a három héttel ezelőtti konferencián, de tudjuk, hogy nincs elég orvosunk. Egy részét elüldöztük külföldre, másik részük a magánellátásba ment át, ápolókból pedig már hosszú ideje hiány van. Valóban fenntarthatatlan minden városban kórház, inkább az lenne a célszerű, hogy ezeket központosítjuk, és centrumkórházakban látjuk el azokat a betegeket, akik valóban fekvőbeteg ellátásra szorulnak" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Rékassy Balázs egészségpolitikai szakértő. Hozzátette, ezt csak akkor lehet megcsinálni, ha megerősítik az alapellátást.

Utóbbi terén gondot jelent, hogy a háziorvosi gárda elöregedett, közel ezer háziorvosi praxis betöltetlen, ami nem is csoda, ha – mint Rékassy fogalmazott – "másodlagos orvosként kezeljük a háziorvosokat, ez nem megfelelő". Ezt a magatartást látja azokban az intézkedésekben, amelyekkel megfosztották a háziorvosokat a jogosultságtól, hogy beutalják betegeiket CT-vizsgálatra vagy prosztata tumormarker vizsgálatra.

"Akkor lehet a kórházak számát csökkenteni, ha van egy jól működő járóbeteg szakellátás, és amiről nem beszélt Takács államtitkár, hogy mi lesz a szegényekkel" – mondta, hozzátéve, hogy sokan nem jutnak el még a szakrendelőbe sem, nemhogy egy megyei központi kórházba. Arról sem beszélt Takács, hogy Magyarország egyike azon OECD-országoknak, amelyik a legkevesebbet szánja az egészségügyre.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/Vajda János

Reggeli gyors/interjú Rékassy Balázzsal
2024.04.15., hétfő 18:22
Riporter: Dési János