„Támogassa
Reggeli gyors

Reggeli ajánló – október 9.

9/10/2023 05:43

| Szerző: Klubrádió

A Reggeli gyorsban több vendéggel is beszélgettünk az Izraelben kitört háborúról, illetve 9 után a Reggeli személyben is erről volt szó Gyarmati István, biztonságpolitikai szakértővel. Ezenkívül többek között megemlékeztünk Sólyom Lászlóról, elemeztük a magyar-ukrán viszonyt, Pozsonyba, Afganisztánba és Franciaországba is ellátogattunk.

2023. október 09. Reggeli gyors (2023. október 09., hétfő 06:00)
136:49
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Selmeci János, Herskovits Eszter, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter
Hétfői témáink és vendégeink voltak:

Háború Izraelben: szombaton kora reggel váratlanul nagyszabású támadást indított a Hamász az ország ellen, majd ellencsapás indult a Gázai övezetben. Erről beszélgettünk Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértővel, Székely Róbert, újságíróval, az Izraelinfo munkatársával valamint 9 után is, a Reggeli személyben Gyarmati István biztonságpolitikai szakértővel.

Gyarmati István
 
Gyarmati István
 
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

2023. október 09. Reggeli gyors/Reggeli személy (2023. október 09., hétfő 09:00): Gyarmati István
50:17
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter
Nemcsak itthon okoznak problémát az ágyi poloskák, Franciaországban hét iskolát kellett bezárni a terjedésük miatt – vendégünk volt Soós Eszter Petronella politológus, Franciaország-szakértő.

Novák Katalin gesztusai után elmozdulni látszik a holtpontról a magyar-ukrán viszony, de továbbra is feszült helyzet, amivel elsősorban a kárpátaljai magyarok járnak rosszul – velünk volt Szent-Iványi István, külpolitikai elemző, volt nagykövet.

Szombaton erős földrengés rázta meg Afganisztán nyugati részét, közel 2000 halott lehet – Tóth László, szeizmológust kérdeztük.

Napokon belül olcsóbb hiteleket vehetünk igénybe a bankoknál, hogy mennyivel járhatunk jobban ezekkel azt Argyelán József, a Bankmonitor elemzője mondta el.

Mást mond a rendelet a nyugdíjemelésről, mint amit a kormány kommunikált – Hegyesiné Orsós Évát, az Életet az éveknek Szövetség elnökét kértük, segítsen tisztázni, mit lehet tudni a számokról.

Nyugdíjasok tüntetése Görögországban
 
Nyugdíjasok Görögországban egy tüntetésen,
Athén, 2018. október 4-én.
 
 Fotó: MTI/EPA/Szimela Pancarci
 

Nem ugyanúgy hatott a különböző társadalmi csoportokra az infláció – az MNB számítása szerint a szegényebbek és a nyugdíjasok jelentősebb drágulást érzékelhettek – Bass László szociológus, az ELTE szociális munka tanszékének oktatója magyarázta el, mi okozza a különbséget.

Vasárnap, 81 évesen meghalt Sólyom László, korábbi köztársasági elnök – Lányi András író, filozófussal emlékeztünk rá.

Rendkívüli állapotot hirdettek Pozsonyban a tranzitmigráció miatt: attól tartanak, hogy a határok lezárása azt eredményezi, hogy egyszerre nagyon sokan haladnának át a fővároson – Öllös László, szlovákiai magyar politológus mondta el a részleteket.

Lassan hatástalanná válnak az Oroszország elleni olajszankciók – Deák András György Oroszország-szakértő magyarázta el, miért és mit lehetne tenni.

 

Graffiti Spanyolországban, Picasso Guernica c. festménye alapján
Forrás: Wikimédia/Zarateman

A beszélgetéseket a cikkben elhelyezett lejátszókra kattintva hallgathatják meg.