„Klubrádió
Reggeli gyors

Balázs Péter: Novák Katalin furcsa üzenetet vitt Kijevbe

28/11/2022 12:45

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Mi értelme van Novák Katalin mosolyoffenzívájának, és annak, hogy a környező országokból utolsóként egy magyar közjogi méltóság is Kijevbe látogatott? Balázs Péter volt külügyminiszter szerint azon az Orbán-képen semmit nem változtat, amit nyugaton ismernek, azaz hogy nincs független hatalmi ág, mindenki kinevezése rajta múlik. Mi volt Novák furcsa üzenete? Milyen új szövetség formálódik a szomszédunkban, amiből Magyarország kimarad?

2022. november 28. Reggeli gyors - részlet 2022.11.28. Balázs Péter
07:18
00:00

Igaz, hogy Orbánt is meghívták, és igaz, hogy Orbán nem ment el, mondta Balázs Péter volt EU-biztos, egykori külügyminiszter a Reggeli gyorsban azzal kapcsolatban, hogy Novák Katalin Kijevben járt, ahova a Gabona Ukrajnából program keretében hívták meg, ami a szegényebb országokba szánt gabonaszállításról szól. 

 
Zelenszkij, Novák, Morawiecki
 

Forrás: Az államfő Facebook-oldala

Balázs Péter emlékeztetett arra is, hogy a háború kitörése előtt Orbán Putyinhoz ment Moszkvába, és hogy csak nyolc hónappal az orosz támadás után, a "környékünkről messze utolsóként" végre egy magyar állami vezető is tiszteletét tette Ukrajnában. Ezzel kapcsolatban Balázs kijelentette, jó, hogy Novák elment, és örömteli, hogy Zelenszkijjel is találkozott, mert ezzel valamicskét javított a "magyarképen", de nem sokat.

A műsorvezető felemlegette, hogy a magyar kormányfő most úgy nyilatkozott, hogy a független Ukrajna fontos, mert Oroszország ellen véd, amire Balázs Péter megjegyezte, hogy "ha kirakjuk az asztalra, hogy Orbán milyen kijelentéseket tett az orosz-ukrán-háborúval kapcsolatosan, akkor van szép és csúnya is egymás mellett".

Itthon kevés hír jelent meg Novák látogatásáról, de Balázs szerint például a lengyel sajtó keményen rámutatott arra, hogy Novák Orbán hangja, "egy lágyabb hang", mint amilyet Orbán és minisztertársai használnak, akik azt hangoztatják, hogy Magyarország nem ad fegyvert, és azt sem engedi meg, hogy területén keresztül fegyvert szállítsanak, továbbá az orosz energiától való függést sem csökkenti. Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy Novák Katalin is egy furcsa üzenetet vitt Kijevbe, amit Balázs szerint nem ő fogalmazott meg, hanem a "szájába adták", nevezetesen, hogy igazságos békét kellene kötni. Csakhogy, hívta fel a figyelmet Balázs, a világ túlnyomó része nem ezt mondja, hanem azt mondja, hogy Ukrajna területi épségét helyre kell állítani. Szerinte az igazságos béke hamisan cseng, mert "olyasmi érthető ki belőle", hogy ott álljanak meg a harcoló felek, ahol most van a front, és adják oda Oroszországnak, amit eddig elfoglalt. Ezért nem maradéktalan az öröm, jegyezte meg Balázs Péter.

Balázs Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy Novákkal egy időben Kijevben volt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Alexander De Croo belga miniszterelnök is. Balázs beszélt arról a "Lublini háromszög" név alatt formálódó együttműködésről, amiben az ukrán, a lengyel és a litván kormány szövetségre lépett, és amibe Fehéroroszországot is várnák, ha nem Lukasenka vezetné.

Az, hogy Novák Katalin önmagában pozitív képet próbál Magyarországról terjeszteni, az Balázs összegzése szerint jó, ugyanakkor semmit nem változtat Orbán képén, aki gőzerővel szervezi az európai szélsőjobb összefogását. Nem túl sok sikerrel, tette hozzá a volt külügyminiszter. 

És szerinte azon a képen sem változtat Novák látogatása, amit "nyugaton mindenki tud", hogy Magyarországon az összes közjogi méltóságot egyetlen ember nevezi ki. Orbán Viktortól függ, hogy ki lesz az Alkotmánybíróság tagja, az elnöke, hogy ki lesz a legfelsőbb bíróság elnöke, és ki lesz az államfő. Nem is Novák az első, hanem Schmitt Páltól kezdve ez volt a helyzet, mondta, hogy az államfők együttműködnek a Fidesz-vezette kormánnyal.

"Nem lehet a világot megtéveszteni, alapvető az, hogy a kormány milyen politikát folytat" - mondta Balázs, aki szerint a háború befejezésének a módja az, hogy az oroszok elhagyják Ukrajnát, majd Ukrajna élni kezdi az életét. Balázs szerint csak ezután lehet beszélni arról  hogy milyen kisebbségi jogok járnak, és hogy hogyan épüljön fel az ukrán állam.