„Klubrádió
Reggeli gyors

"Putyin számára hosszú távon bizonytalanságot és kockázatot jelent visszakozni"

21/03/2022 09:28

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Hosszú távon megjósolhatatlan, mivel járna, ha Putyin kihátrálna a háborúból Ukrajna ellen – véli Radnóti András. A Millennium Emerging Europe vezető elemzője szerint ezért sem visszakozik az orosz elnök, noha a háború elhúzódása Oroszországban is egyre nagyobb visszatetszést kelthet. Erre utal az is, hogy az olyan városokat nem kockáztatja meg a földdel egyenlővé tenni, mint Kijev, vagy Odessza. Ezek a városok ugyanis az orosz kultúra fontos részei.

2022. március 21. Reggeli gyors - részlet 22.03.21. Radnóti András
07:26
00:00

"Arcvesztés nélkül vonulhatna ki az Ukrajna elleni Vlagyimir Putyin, akkora a támogatottsága" – mondta a Financial Times-nak Andrej Kozirev, Borisz Jelcin kebinetének egykori külügyminisztere. Kozirev korábban "barbár cselekedetnek" nevezete az orosz inváziót, és élesen bírálta azt. A politikus az Egyesült Államokban él, de sem tartózkodási helyét nem árulta el, sem fotó nem készülhet róla, mert a Kreml részéről fenyegetések érik.

Radnóti András, a Millennium Emerging Europe vezető elemzője a Klubrádiónak megjegyezte, hogy minden esélye megvan Putyinnak arra, hogy következmények nélkül kihátráljon a háborúból, mert az ebből származó arcvesztés nem, vagy nem azonnal okozhatná rendszere bukását. Hosszú távon azonban megjósolhatatlan kimenetele lenne annak, ha Putyin visszatáncolna, ezt az elemző szerint nem kockáztatja meg az orosz elnök.

Éppen ezért a tárgyalások várhatóan nem lesznek eredményesek Oroszország a Krímen kívüli területi követeléseit illetően. Ilyen döntést meghozni semmilyen legitim ukrán vezetés nem lenne képes, mert politikai öngyilkossággal érne fel. Az elképzelés az lenne, hogy Ukrajnát "feldarabolva", bábkormányokkal garantálná Putyin Ukrajna semlegességét. A NATO-tagság például már csak azért is elúszott, hiszen az ország területén éppen háború dúl, amely egyben kizárja az ország felvételének lehetőségét.

Orosz hadművelet
 
Támadás Kijev ellen Fotó: MIKHAIL PALINCHAK/EPA/MTI
 

Nagyon szembetűnő ugyanakkor az orosz invázió sikertelensége – tette hozzá Radnóti. A háború nagyon elhúzódik, és bár a kezdeti szállítmányozási problémákat sikerült a jelek szerint megoldani, az ukrán ellenállás azóta is egységes és töretlen. Az oroszok már Szíriából is toboroznak, de csak nagyon lassan és áldozatok árán tudnak előre nyomulni. A két legnagyobb ukrán város, Harkov és Kijev felkészültek a hosszú háborúra. 

Putyin ezek dacára láthatóan eszkalálja a háborús helyzetet, Radnóti szerint arra épít, hogy az áldozatok, különösen a civil áldozatok számának növekedése végül felőrli az ukránok morálját. Azonban míg ez bekövetkezik, elképzelhető az is, hogy az orosz elnök egyre nagyobb belső nyomással szembesül Moszkvában. Különösen Kijev és Odessza miatt, melyeknek kiemelt szerepük van az orosz kultúrában, így nem kockáztatná meg, hogy a földdel tegye egyenlővé azokat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Radnóti Andrással
2022.03.21., hétfő 7:17
Riporter: Szénási Sándor