„Klubrádió
A lényeg

Merényletet terveznek Putyin ellen?

20/03/2022 19:44

Az ukrán hírszerzés osztotta meg a Facebookon, hogy az orosz politikai és gazdasági elit egy csoportja azt tervezi, hogyan tudná Putyint egy merénylettel félreállítani.

A Facebook-bejegyzésben arról írnak, hogy befolyásos személyek minél hamarabb eltávolítani próbálják Vlagyimir Putyint a hatalomból, hogy helyre tudják állítani a gazdasági kapcsolatokat a Nyugattal, melyek az ukrajnai háború miatti szankciók miatt sújtják most Oroszországot.

Alekszander Bortnyikov
 
Alekszander Bortnyikov
 

A szervezkedés mögött az orosz titkosszolgálat, a KGB utódjának tartott FSZB igazgatóját, Alekszander Bortnyikovot sejtik, aki Putyin belső köreihez sorolható, de az utóbbi időben kegyvesztetté vált, őt okolja az orosz elnök, hogy elszámolták magukat az Ukrajna elleni háborúban. Bortnyikov volt a felelős Ukrajna hangulatának és az ukrán hadsereg képességeinek elemzéséért.

Az ukrán hírszerzés - akik orosz forrásokra hivatkoznak - szerint a mérgezés, a hirtelen megbetegedés vagy valamilyen más "véletlen" baleset a lehetséges likvidálási módok.

Nem tartják kizártnak azt sem, hogy a csecsen egységek észak-kijevi visszavonása is összefügg ezekkel a folyamatokkal, és így próbálja az FSZB vezetése gyengíteni a csecsen hadúr Kadirov befolyását.

Bortnyikov személye mint Putyin lehetséges utódja azért sem kizárható, mert például maga Putyin is az FSZB igazgatói posztjáról érkezett 1999-ben a a miniszterelnöki székbe.